”Este un efort important pe care îl face acest guvern în contextul economic global pe care îl vedem astăzi şi eu nu ştiu dacă mai există guverne în lume care să crească cheltuielile permanente, dar bineînţeles, toate guvernele fac lucruri pe care le-am făcut şi noi, am dat ajutor de şomaj tehnic, ajutoare temporare, iar aici este vorba de creşteri de cheltuieli permanente, care se vor vedea în bugetele viitoare şi nu cred că există astăzi vreun guvern în lume care să crească cheltuielile permanente”, a declarat Florin Cîţu, la Digi 24, miercuri seară, potrivit News.ro.

Ministrul Finanţelor a adăugat că nu putem avea o creştere de 40 la sută a pensiilor, dar că scenariul este de 10 la sută, procent ce ar putea creşte uşor, în urma deciziei premierului.

”La pensii, rămânem la scenariul de la Ministerul Finanţelor, de 10%, bineînţeles decizia este una politică şi s-ar putea ca premierul să decidă că această creştere a pensiilor să fie mai mare. Da, este adevărat, nu poate să fie 40%, dar s-ar putea ca premierul să decidă o creştere a pensiilor mai mare, să fie o decizie politică, dar sunt sigur că nu va fi o decizie care să pună în pericol bugetul, nici pentru anul acesta, nici pentru anii viitori. Poate două - trei puncte procentuale în plus, faţă de ce vine de la Ministerul de Finanţe”, a declarat Cîţu.

Întrebat dacă va exista şi o eşalonare, în cazul pensiilor, la fel ca şi la alocaţii, Cîţu a precizat că acest lucru este posibil.

Se discută şi acest lucru pentru că Legea pensiilor mai induce şi alte elemente şi începând cu 1 ianuarie va trebui să modificăm anumite lucruri, dar da, vom avea şi acolo o eşalonare”, a mai adăugat ministrul.