Preţurile la energie electrică şi termică, gaze și carburanţi nu pot fi majorate, în perioada stării de urgenţă. Ce prevederi noi aduce Ordonanța Militară 4
Raed Arafat, Marcel Vela
Preţurile la energie electrică şi termică, gaze, apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate pe perioada stării de urgenţă, începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei Militare numărul 4, a anunțat duminică seara ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.
"Am decis că odată cu publicarea prezentei Ordonanţei Militare în Monitorul Oficial, în perioada stării de urgenţă preţurile la energie electrică şi termică, gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat la data de astăzi, la data emiterii prezentei ordonanţe militare. Aceste preţuri pot doar să scadă în funcţie de cerere şi ofertă, în niciun caz nu vor mai putea fi majorate", a subliniat ministrul Vela, în declaraţia de presă de la sediul MAI.
El a mai arătat că angajatorii trebuie să stabilească măsuri de izolare preventivă sau în zone special dedicate pentru personalul din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale.
"Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare preventivă sau în zone special dedicate pentru personalul care ocupă funcţii esenţiale în asigurarea funcţionării producţiei, transportului şi energiei electrice şi gazelor naturale, a activităţilor de întreţinere şi mentenanţă a echipamentelor şi instalaţiilor specifice, inclusiv celor din zona de extracţie, producţie şi procesare a resurselor şi materiilor prime. Toate acestea sunt necesare pentru funcţionarea corespunzătoare a sistemului energetic naţional", a explicat Vela.
Condiţii noi pentru şoferii de camioane, piloţi şi personalul navigant
Ordonanţa Militara numărul aduce și noi condiţii pentru şoferii de camioane cu un tonaj de peste 2,4 tone, piloţi şi personalul navigant în contextul coronavirusului.
"Conducătorii auto care intră în ţară, cei care conduc tot ceea ce ţine de un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opţiuni pentru a-şi proteja familiile şi pe ei înşişi, fie angajatorul le asigură un loc unde să se izoleze între curse, dar nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu împreună cu familia sau un alt spaţiu locativ pe care îl deţine, fie autorităţile locale pun la dispoziţie spaţii de carantinare la cerere pentru a asigura protecţia familiilor şoferilor de pe aceste autovehicule care transportă marfă, cu plata costurilor aferente cazării în aceste spaţii hoteliere", a spus Vela.
El a arătat că aceleaşi condiţii trebuie aplicate şi piloţilor şi personalului navigant.
Persoanele peste 65 de ani îşi pot rezolva problemele medicale pe întreaga perioadă a zilei
În cazul persoanelor de peste 65 de ani, ministrul Marcel Vela a anunţat că Ordonanţa Militară numărul 4 prevede ca acestea să îşi poată rezolva problemele de natură medicală pe întreaga perioadă a zilei.
"Am clarificat cu privire la circulaţia persoanelor cu vârsta peste 65 de ani un interval orar în care pot să-şi rezolve şi problemele de natură medicală, precum tratamente oncologice planificate, dializă, deplasare care se poate face folosind mijloacele proprii sau ale familiilor lor, ale susţinătorilor, mijloace de transport sanitare speciale în intervalul orar normal şi după ora 13.00 şi înainte de ora 11.00, adică pe întreaga perioadă a zilei", a spus Vela.
El a mai arătat că prin această ordonanţă militară se permite părăsirea locuinţei sau a gospodăriei pentru aceste persoane şi în intervalul orar 20.00-21.00, pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice.
"Pentru ieşirile în acest scop şi în acest interval nu este nevoie de declaraţie pe proprie răspundere", a precizat ministrul de Interne.
Marcel Vela a indicat că prin ordonanţa militară au fost clarificate condiţiile în care pot fi sprijinite persoanele de peste 65 de ani de către operatorii economici care desfăşoară activităţi comerciale aprobate prin ordonanţele anterioare, cum ar fi vânzarea de produse sanitare, de strictă necesitate sau alimentare. Astfel, operatorii economici trebuie să faciliteze în intervalul 11.00-13.00 accesul persoanelor de peste 65 de ani în spaţiile comerciale
Cei care încalcă regulile izolării intră direct în carantină şi suportă cheltuielile
De asemenea, aceia care încalcă regulile izolării vor intra în carantină cu condiţia în care vor suporta obligatoriu toate cheltuielile.
"Împreună cu colegii din conducerea MAI, cu cei din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi ca atare, dacă încalcă regulile izolării intră direct în carantină cu condiţia în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare", a spus Vela, în declaraţia de presă susţinută la sediul MAI.
De asemenea, el a precizat că acei care nu respectă carantinarea şi sunt depistaţi în afara perimetrului protejat de către organele de ordine vor intra încă 14 zile în carantinare din momentul în care sunt depistaţi că au încălcat regulile, suportând însă şi toate cheltuielile aferente carantinării.
Pe acelasi subiect: