In aceeasi situatie cu el, numai la Iasi, sunt peste 500 de persoane. Maria Andronache, director la Casa de Pensii Iasi, spune ca “dintre acestea, deja 181 si-au depus dosarele de pensii.

Sunt si conditii: persoana sa nu fi fost asigurata in ultimii 5 ani, sa nu aiba calitate de pensionar la incheierea contractului. Nu se incheie contract pentru perioada de studentie sau armata."

Si clujenii au mers in numar mare la Casa de Pensii ca sa isi cumpere ani de vechime pentru pensie. "Am platit din mana 3 ani si jumatate, 10.380 si ceva de lei”, explica un barbat. “In mod normal nu puteam sa ies la pensie la 60 de ani daca nu aveam platit complet 35 de ani contributie la pensie. Din cauza intreruperilor din perioada de dupa Revolutie nu am avut complet vechimea."

Mariana Salciuan, Director Adjunct Casa de Pensii Cluj: "Sunt fie persoane care nu au fost angajate cu contracte de munca, respectiv forme legale, fie au lucrat in strainatate si acolo nu aveau forme legale, fie erau persoane care aveau PFA-uri sau pur si simplu nu au lucrat si care acum vor sa isi completeze vechimea."

Suma care trebuie platita pentru a cumpara anii de vechime se calculeaza in functie de salariul minim. O persoana care a platit acum 16.000 de lei pentru a cumpara 5 ani de vechime isi poate recupera banii in cel mult 3 ani daca primeste o pensie minima de 520 de lei. Suma investita poate fi recastigata mai rapid daca pensia incasata este mai mare.

Romanii care vor sa isi cumpere ani de vechime pentru pensie trebuie sa se grabeasca. Potrivit legii, contractele de asigurare sociala pot fi incheiate pana pe 27 aprilie.