La ferma domnului Dauti, din Popesti Leordeni, mieii au zilele numarate. Clientii le-au pus gand rau. Anul acesta, omul n-a mai batut drumul pana la piata pentru ca are deja o lista lunga de clienti. "Am in jur de 70-80 de persoane anuntate. Pretul de la piata eu il las cu doi lei mai putin."

Clientii au gasit solutia pentru a cumpara mielul mai ieftin. Gaselnita lor este sa se asocieze. La una dintre ferme, de exemplu, cei care cumpara mai mult de cinci miei beneficiaza de o reducere de 15%.

E bine sa stiti ca de la ferma plecati cu mielul viu, pentru ca legea permite sacrificarea, doar in locuri special amenajate. Asa ca, daca pui la socoteala medicul veterinar si transportul animalelor, pretul creste. In piata Aparatorii Patriei, din Bucuresti, de exemplu, mielul viu se da cu 15 lei, iar cel taiat cu 25 lei. Si aici exista insa loc de negociere.

Ghita Ciobanul este amabil doar cu cel care ii arata respect. "Depinde cum se uita la noi. Daca iti place de om, da, daca vine omul si iti vorbeste urat, nu-l servesti. Chiar si la noi, la ciobani, conteaza lucrul asta."

Estimarile arata ca anul acesta romanii vor cumpara in jur de 4,5 milioane de miei, 70% din piete, 30% din magazine.