In hala Obor a fost aliniat in carlige primul lot de miei dobrogeni.

"Avem intre 7 pana la 12 kg, 13 kg... Mieii sunt foarte proaspeti, sunt adusi dimineata",
isi lauda marfa Doina Gheorghe, vanzator.

Pretul ajunge la 24 de lei pe kilogram. Dar tocmai de aceea au venit amandoi: ca sa-l prinda. De cumparat, au cumparat unul intreg de comun acord: 250 de lei.

Sunt insa clienti al caror buget suporta si un efort de 40 de lei pe kilogram. Mai mult berbecuti decat miei, la 15-20 de kilograme, gata transati, adusi din Siria si din tarile nordice.

Mielul de import are aproape de doua ori mai multa carne in carcasa, ceea ce inseamna - cum spun gospodinele - ca este mai spornic. Si totusi, multe magazine cu specific oriental prefera sa aduca in vitrina tot miel romanesc, pentru ca tocmai instilatiile de grasime sunt cele care dau savoarea. Aici se vinde excelent mielul de Sibiu. "Noi folosim numai marfa romaneasca, niciodata de import. Cu o zi inainte batem carnea, o punem in lapte si abia dupa o zi o gatim. Acest amestec ia si mirosul", spune Osmat Yavuz, bucatar.

Asadar, pana si turcii pledeaza pentru miel romanesc. Va dam totusi un pont util pentru lista de Pasti.

Strict pentru drob sunt deja pe piata organe de miel congelate, aduse din Norvegia, Germania, Siria sau Germania. De data aceasta, pretul este cu pana la 30 la suta mai mic, fata de produsele romanesti.

In total, in stanele noastre sunt pregatite de sacrificiul suprem 3 milioane de capete. Cu 500 de mii mai multe ca anul trecut.