Pastile romanesti pentru straini. In fiecare an, sute de milioane de cutii cu medicamente ori solutii injectabile, produse in fabricile noastre, ajung in toate colturile lumii. 

Astfel, circa 5 milioane de pastile sunt ambalatate in fiecare luna pentru export si sunt trimise in peste 10 tari  ale lumii, intre care Azerbaidjan si Mongolia. "Produsele romanesti sunt la fel de bune ca si celelalte, sunt acceptate de clientii nostri din toata lumea, iar preturile sunt competive ca si in alte tari", spune Stephen Stead, director general Labormed

La o fabrica din Cluj, lunar se incarca tiruri cu pastile care trateaza raceala sau boli de inima pentru 40 de tari din toata lumea. Acum marfa din camion are ca destinatie Rusia. Astfel, 13 milioane de euro incaseaza compania numai pentru un singur medicament vandut  pe piata ruseasca intr-un an.

Antibioticele facute la Iasi, fie comprimate fie sub forma injectabila trateaza bolnavi din peste 50 de tari. "Preturile pe care le obtinem din piata Statelor Unite, de exemplu, sunt de 7 chiar 10 ori mai mari decit preturile din Romania. Banii vin mai repede din afara, trebuie sa o recunoastem", spune Ioan Nani, director general Antibiotice Iasi-

De altfel cu medicamentele romanesti se trateaza si pacientii cei din Australia, Japonia, Hong Kong, Arabia Saudita, Afica de Sud, Bangladesh sau America .

In 2010, exporturile romanesti de medicamente sunt estimate la 100 milioane de euro, mult mai mici decat importurile care ajung anual la 1,7 miliarde de euro. 

Un mic ajutor pentru producatorii locali a venit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De la jumatatea acestui an, institutia a introdus reguli noi, ca sa încurajeze consumul de medicamente  generice, adica mai ieftine, deci si romanesti. De altfel, cresterea pietei din ultimii ani, care in medie s-a ridicat la 20%, a fost sustinuta de pastile scumpe.

Pentru Antibiotice Iasi, exporturile s-au dovedit un adevarat antidot pentru criza. Comenzile de la clientii straini curg, iar conturile companiei s-au rotunjit anul acesta cu 18 milioane de dolari din contractele externe.