Dr. Radu Balanescu, directorul medical al spitalului Grigore Alexandrescu, spune ca au fost identificati toti pacientii adusi dupa explozia de la Maternitatea Giulesti.

"La noi in spital au venit opt nou-nascuti, toti in stare extrem de grava. Trei dintre ei au fost intubati. Suprafetele arse: intre 40% si 80%. Unul dintre pacienti avea o malformatie de cord. Toti cei opt erau nascuti prematur, cu arsuri pe caile respiratorii", a aratat Radu Balanescu.

Din pacate, copilul cu malformatie de cord a suferit un stop la Grigore Alexandrescu si a murit. Dintre ceilalti sapte, doi au fost intubati. Unul este in stare grava, a adaugat directorul.

"Trebuia sa mutam toti copiii la Grigore Alexandrescu, fiind unica sectie cu experienta in cazul copiilor arsi", a explicat la randul sau Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Directorul Maternitatii Giulesti, dr. Bogdan Marinescu, asigura ca deja s-a stabilit ce personal medical era de garda in momentul producerii tragediei. Pentru ca intrebarea persista: Cum de niciun cadru medical nu a reusit sa evacueze din bebelusi, iar acestia au ramas in paturile lor din camera in flacari?

Cat despre interventie... "Serviciul de ambulanta a oprit garda de zi ca sa rezolve mai departe cazurile de rutina. Aceste echipaje au ramas de garda pana la revenirea echipajelor de pe teren in programul obisnuit. La locul interventiei a fost o coordonare unica. Nu se putea interveni mai bine decat s-a facut", afirma Arafat.

Legat de intarzierea cu care autoritatile au oferit detalii legate de tragedie, Arafat a tinut sa precizeze: "Nu putea nimeni sa iasa cu informatii nesigure, pana nu identificam macar familiile". 

Ministrul sanatatii, Attila Cseke, a declarat ca Maternitatea Giulesti ramane inchisa pana la finalizarea anchetei.

"Ne-am confruntat cu un accident teribil, una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului medical romanesc", a mentionat el.

Sistemul sanitar, un sistem "carpit", ce a inlesnit cel mai grav accident din ultimele decenii