Toti copiii raniti au acelasi tip de arsura, pe aceeasi suprafata de corp, ceea ce indica ipoteza producerii unei explozii.

Maternitatea Giulesti a fost pusa sub alerta imediat dupa explozie, fiind chemate echipe suplimentare, "de acasa", a spus subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat. Potrivit acestuia, au fost mobilizate incubatoare si ventilatoare de la Spitalul Budimex catre Spitalul Grigore Alexandrescu, ce a preluat copiii raniti.

Gravidele aflate in travaliu au fost evacuate, cinci femei fiind scoase din spital si duse la Spitalul Filantropia, a mai spus subsecretarul de stat. Totodata, s-a decis evacuarea totala a spitalului, unde erau 26 de mame gravide si cinci femei care tocmai nascusera prin cezariana.

In momentul exploziei, in unitatea sanitara se aflau in total 61 de mame si 53 de copii, cu totii scosi din spital pana luni seara, la ora 23:30. Colonelul Tudorica Oltean de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti a declarat ca interventia a fost foarte dificila, dar ca s-a reusit evacuarea intr-un timp foarte scurt. El a precizat ca in urma exploziei au ars incubatoare si materiale combustibile.

La fata locului, imediat dupa producerea tragedei, au sosit cinci ambulante de prim ajutor, cinci autospeciale de transport pacienti, patru autospeciale de urgenta, o ambulanta de transport neonatal, un echipaj de la descarcerare si mai multe ambulante Sabyc.

Deocamdata nu se poate spune sigur care este cauza incendiului. Cel mai probabil, insa, un scurtcircuit la sistemul electric al aparatului de aer conditionat a provocat un incendiu in salonul de reanimare al Maternitatii Giulesti. Acolo se aflau 11 nou nascuti. In scurt timp, flacarile au ajuns la o butelie de oxigen si a avut loc o explozie.

Sectia de terapie intensiva, unde a izbucnit incendiul, era cea mai moderna din toata maternitatea.

Echipa de procurori aflata la fata locului si autoritatile de specialitate au hotarat ca zona afectata sa fie izolata, iar cercetarile continua, pana vor fi ridicate toate probele necesare pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea incendiului.

Maternitatea Giulesti va ramane inchisa pana la finalizarea anchetei, urmand sa fie redeschisa dupa igienizare si inchiderea profesionala a anchetei, a spus ministrul sanatatii, Cseke Attila.

Sistemul sanitar, un sistem "carpit", ce a inlesnit cel mai grav accident din ultimele decenii

Maternitatea Giulesti: S-a inceput urmarirea penala pentru ucidere din culpa

Autoritatile "dau sama". De ce n-au putut fi salvati o parte dintre copii, inca un mister

Presa straina critica serviciile medicale precare din Romania, dupa explozia de la maternitate