Mai putin de o cincime dintre romani folosesc serviciile de mobile banking. Suntem pe ultimul loc in Europa
Romania se afla pe ultimul loc in Europa, la rata de folosire a serviciilor de mobile banking. Mai putin de o cincime dintre romani au utilizat anul trecut dispozitive mobile pentru a efectua plati, in conditiile in care media europeana se apropie de 40%, potrivit unui studiu ING.
Gradul de utilizare a serviciilor de mobile banking in Romania a scazut anul trecut la 17%, de la 23% in 2013.
Turcia si-a mentinut pentru al doilea an consecutiv pozitia de lider in Europa, procentul celor care folosesc dispozitive mobile pentru a efectua plati fara numerar sau tranzactii bancare crescand de la 49% in 2013 la 56% anul trecut.
Pe locul doi se afla Olanda, cu un procent de 50% fata de 44% in 2013, urmata de Polonia si Spania (48% vs. 41%, respectiv 44%) si Austria (43% vs. 40%).
La polul opus, Franta este a doua cea mai mica piata de mobile banking din Europa dupa Romania, cu un grad de utilizare de 22% in 2014, urmata de Belgia (27% vs. 26% in 2013) si Germania (34% vs. 33%).
La nivelul Europei, 38% dintre respondenti au declarat ca folosesc dispozitive mobile pentru a efectua plati si alte tranzactii, in urcare usoara de la 37% in 2013.
Patru din cinci respondenti (80%) din Europa apreciaza ca serviciile de mobile banking au avut un impact pozitiv asupra felului in care isi administreaza finantele personale, clasamentul pe tari fiind condus tot de Turcia, urmata de Polonia, Spania, Italia si Romania.
In ceea ce priveste platile cu numerar, 53% dintre romani declara ca folosesc mai putin banii fizici decat cu un an in urma, usor peste media europeana, de 49%. De asemenea, romanii sunt printre cei mai receptivi cetateni europeni in privinta folosirii monedelor virtuale, precum Bitcoin, pentru plati online, 22% dintre respondenti afirmand ca acest tip de moneda reprezinta viitorul pentru cumparaturile pe internet, comparativ cu 8% dintre olandezi si 13% dintre britanici. Media europeana a celor care se declara increzatori in viitorului monedei virtuale este de 24%.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 12.403 de persoane din 13 tari europene, anume Romania, Austria, Italia, Franta, Luxemburg, Spania, Belgia, Germania, Cehia, Polonia, Marea Britania, Olanda si Turcia.