In Japonia, traiesc intre 5.000 si 6.000 de romani, dintre care, pana acum, peste 100 si-au exprimat dorinta de a se intoarce in Romania, conform fondatorului comunitatii romanesti din Japonia, Geo Scripcariu.

"Pentru moment, nu este pusa in discutie evacuarea cetatenilor romani aflati in Japonia, dar suntem pregatiti sa luam masurile necesare, in cazul in care situatia o va impune. Ambasada Romaniei la Tokyo functioneaza la parametri normali”, anunta MAE intr-un comunicat de presa.

Astfel, cei care vor sa se intoarca trebuie sa si plateasca pentru asta.

Guvernul Romaniei va suporta jumatate din costul biletelor de avion pe aceasta cursa comerciala speciala pentru adultii si copiii romani, cu varste cuprinse intre 1 si 14 ani.

Cei blocati in arhipelag care vor folosi cursa speciala pusa la dispozitie de MAE urmeaza sa achite la randul lor 1.000 de euro, dupa au declarat pentru incont.ro surse din cadrul MAE.

In ceea ce-i priveste pe copiii sub un an, acestia vor calatori gratuit.

"Ce facem este organizarea unui charter pentru cel putin o parte dintre romanii care au cerut ambasadei ajutor pentru parasirea Japoniei. Va fi o cursa comerciala ad-hoc, organizata pentru ei", a explicat seful MAE, Teodor Baconschi.

MAE ii sfatuieste pe romanii aflati in Japonia sa paraseasca tara daca prezenta lor acolo nu este obligatorie. Ministerul le transmite acestora sa evite zona Sendai si calatoriile in Tokyo si Yokohama.

"Ministerul Afacerilor Externe continua sa monitorizeze indeaproape situatia din Japonia, iar in masura in care vor aparea noi informatii, care sa vina in sprijinul cetatenilor romani aflati pe teritoriul acestui stat, le va aduce la cunostinta acestora, in timp real", se arata intr-un comunicat al MAE.

Cum se face repatrierea?

O aeronava Tarom a decolat azi, la ora 18:00, de pe aeroportul Henri Coanda, cu destinatia Tokyo, pentru romanii care vor sa fie repatriati din Japonia.

Romanii care au solicitat ajutorul autoritatilor romane vor trebui sa se prezinte cel tarziu maine, pana la ora 11.00, ora locala, pe aeroportul Narita, pentru imbarcare.

Plecarea aeronavei Tarom de pe aeroportul din Tokyo va avea loc sambata, la ora 15.20, ora locala a Japoniei.
 

Cum trebuie sa procedeze romanii aflati in Japonia?

Totodata, MAE ii sfatuieste pe romanii din arhipelag sa se inscrie in Registrul Unic al Ambasadei Romaniei in Japonia pentru a fi informati despre posibilitatile de asistenta consulara si sa nu se apropie la mai mult de 80 de kilometri de obiectivele nucleare.

In plus, este indicat ca romanii de acolo sa-si transmita toate datele de identificare, cat si detalii cat mai exacte despre persoanele cautate (adresa, e-mail, numere de telefon disponibile etc.) la adresele de e-mail: [email protected] sau [email protected].

De asemenea, ei pot contacta Ambasada Romaniei la numarul de telefon +81.334.79.03.11, cat si celula de criza din Departamentul Consular al MAE, apeland  +40.21.319.21.37 sau la adresa de e-mail: [email protected].

Pana in prezent, Ambasada Romaniei la Tokyo si Departamentul Consular din cadrul MAE au primit peste 190 de solicitari de asistenta consulara si informatii.

Ce a mai declarat astazi seful MAE?

Ministrul Teodor Baconschi, a mai anuntat, astazi, la Targu Mures, ca Romania se regaseste pe lista tarilor care si-au oferit ajutorul umanitar pentru Japonia.  

"Suntem pe o lista de asteptare, am convenit cu autoritatile japoneze ca ar fi nevoie de apa, de saci de dormit si alte materiale de acest fel, in momentul in care ne vor da semnalul ca e nevoie, vom transporta in Japonia asemenea ajutoare. Ele sunt in stocul Ministerului Administratiei si Internelor, nu trebuie achizitionate", a spus Baconschi.

Catastrofa din Japonia

Cutremurul de 9 grade pe scara Richter i-a distrus pe niponi. Seismul s-a produs in largul coastelor de nord-est ale Japoniei, fiind urmat de zeci replici puternice.

Au urmat apoi inundatii, incendii si valuri tsunami. Acestea din urma au atins in unele locuri inaltimi de pana la zece metri si le-au fost fatale locuitorilor de pe coasta dinspre Pacific a Japoniei. Mai mult de 5.000 de persoane au murit si peste 10.000 au fost dati disparuti.

Din cauza cutremurului, transporturile aeriene, feroviare si rutiere au fost oprite in Japonia.

La scurt timp, acoperisul si zidurile cladirii reactorului de la centrala nucleara Fukushima s-au prabusit. Locuitorii arhipelagului nipon s-au confruntat cu o criza nucleara majora.

In prezent, autoritatile din mai multe state incearca sa-si evacueze cetatenii blocati in Japonia.

Citeste aici mai multe despre pagubele pe care le-a produs cel mai mare cutremur care a lovit Japonia vreodata.

Ambasada Romaniei la Tokyo mentine legatura cu autoritatile locale si centrale din Japonia. Pana in prezent, printre victimele seismului, nu se afla romani, conform reprezentantiilor MAE.

Ministrul Baconschi a propus, ieri, in sedinta de Guvern, suplimentarea bugetului fondului de urgenta al MAE.

Citeste si: