"Initial costruile lucrarilor la rosu-gri, adica constructia netencuita, dar cu geamuri si usi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. Dupa ce au fost reevaluate calculele, odata cu finalizarea lucrarilor din subteran, costurile au scazut cu 20 de milioane de euro. Astfel ca estimam ca in final suma sa fie de 80 de milioane de euro", a explicat pentru Mediafax, parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.
 
Pentru lucrarile de infrastructura si pregatirea santierului au fost cheltuiti aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumatate de la autoritatile statului si jumatate de la cetateni din tara si din strainatate, a mai spus Stoica.
 
Referitor la graficul de executie a lucrarilor, Patriarhia a precizat ca, in aprilie 2013, a fost finalizata construirea infrastructurii Catedralei Mantuirii Neamului, iar din toamna aceluiasi an au inceput lucrarile la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimeaza a fi terminata in anul 2016.
 
Potrivit Patriarhiei, in cei trei ani de la inceperea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, sumele platite catre bugetul de stat, reprezentand impozite si contributii sociale la salariile lucratorilor de pe santierul catedralei, TVA, acciza si alte taxe, au fost in valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.
 
Viitoarea catedrala patriarhala se construieste din donatii si cu sprijin financiar de la bugetul de stat si bugetele locale.
Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului nr. 376 din 2007 se recunoaste caracterul national al proiectului Patriarhiei Romane, considerat ca fiind necesar pentru cult si reprezentativ pentru credinta majoritatii poporului roman, care, la ultimul recensamant al populatiei din anul 2011, si-a declarat apartenenta la Biserica Ortodoxa Romana in proportie de 86%, arata Patriarhia.
 
Aceasta lege prevede ca fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, de catre Guvernul Romaniei, in limita sumelor alocate anual cu aceasta destinatie prin bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, precum si de catre autoritatile administratiei publice locale.