OMV Petrom, initiatorul programului, si-a dorit sa rezolve una dintre marile probleme care afecteaza sistemul medical public din Romania: accesul la servicii medicale de urgenta si de specialitate. Impreuna cu Ministerul Sanatatii au deschis drumul catre o acoperire nationala a retelei de telemedicina, sprijinind totodata cadrele medicale pentru a salva cat mai multe vieti.

La prezentarea acestui demers au participat Mariana Gheorghe, director general executiv Petrom, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, Ioana Mihai, medic in cadrul serviciului SMURD si Mona Nicolici, manager relatii comunicare Petrom.

Investitii de 650.000 de euro pentru platforma Acces la Viata

Intrebata daca sanatatea poate fi resuscitata pentru investitiile companiilor locale, CEO-ul Petrom a declarat pentru incont.ro ca este sigura ca de acest lucru: „Cu resurse materiale dar mai ales cu resursele medicale romanesti, eu cred ca avem sanse. Totul este sa le materializam.”

"Inca de la finalul anului 2010, am decis sa extindem proiectele noastre de implicare in comunitate prin sustinerea unui domeniu vital pentru Romania: sistemul medic. Astazi, suntem in masura sa anuntam ca reteaua nationala de telemedicina este complet functionala", a spus Mariana Gheorghe, in cadrul evenimentului.

Petrom a investit peste 450.000 de euro in extinderea actualei retele de telemedicina de urgenta, cu centrul de la Targu Mures prin conectarea a inca 16 puncte medicale la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Capitala. Toate spitalele incluse in program vor beneficia de asistenta medicala de urgenta si de specialitate in timp real. Cele 17 unitati medicale sunt interconectate cu reteaua de telemedicina de urgenta inaugurata in 2008, extinzand astfel reteaua nationala la 56 de spitale, respectiv 19 judete.

Din septembrie 2011, peste 9,5 milioane de romani au acces la servicii medicale de urgenta prin intermediul platformei Acces la Viata.

"Aceste cifre inseamna un management adecvat al cazurilor grave, un transfer de cunostinte intre cadrele medicale din Romania si, cel mai important, mai multe vieti salvate", a tinut sa precizeze Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Telemedicina inseamna acces rapid la expertiza medicala prin comunicare la distanta. Prin intermediul unui sistem de video-conferinta si a unei aparaturi de monitorizare a semnelor vitale, medicii din spitalele incluse in retea primesc recomandari din partea specialistilor de la centrul de comanda. Medicii de la centrul de coordonare ofera suport medical in timp real pe baza comunicarii audio-video, precum si prin urmarirea a sase indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale: puls, rata respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 si tensiune arteriala.

Traininguri pentru medici, burse de excelenta si programe de educare medicala

Petrom investeste totodata si in formarea medicilor romani in cadrul unor cursuri de specialitate in medicina de urgenta - EU Trauma, atestate la nivel european. Dupa intoarcerea in tara, medicii care au beneficiat de cursuri specializate de prim-ajutor si medicina de urgenta vor putea instrui colegii din sistem. Compania petrolierea va recompensa excelenta medicala prin acordarea a trei burse in cadrul unei campanii nationale de promovare a cadrelor medicale din Romania.

In parteneriat cu Ministerul Sanatatii a fost extinsa reteaua de telemedicina de urgenta, dezvoltata in 2009 de catre Minister. Incepand cu 2011, alte 16 spitale din Romania (printre care si 3 clinici PetroMed) vor fi conectate 24/24 la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, noul centru de comanda infiintat, pe langa cel existent la Targu Mures. Printre punctele incluse in program se numara locatii greu accesibile, zone subdimensionate din punct de vedere al alocarii cadrelor medicale, precum si puncte critice la nivel national, cu risc ridicat de accident rutier (cum sunt spitalele din apropierea autostrazilor A1, A2 si Drumul National 1).

"Cred ca fiecare companie trebuie sa-si defineasca domeniile in care poate sa creeze un impact mai mare. Pe de alta parte, responsabilitatea sociala trebuie sa fie legata de natura activitatii pe care orice companie o are. Noi, de exemplu, ca o companie de explorare si productie de titei si produse petroliere, cred ca trebuie sa fim cat mai aproape de resurse”, a explicat CEO-ul companiei petroliere pentru incont.ro

Platforma Acces la Viata va continua si in 2012, odata cu dezvoltarea unor programe de educare medicala si preventie in comunitatile din Romania.

Citeste si:

Start-up intr-o lume de 4 trilioane de dolari. Povestea traderilor romani care gusta crema pietelor financiare. "Fiecare zi e un rollercoaster emotional"