Legistii au confirmat: Barbatul ingropat la Ghencea e Nicolae Ceausescu!
Medicii legisti confirma ca barbatul ingropat in Cimitirul Ghencea este Nicolae Ceausescu, concluzia rezultand in urma compararii ADN-ului cadavrului deshumat in iulie cu probe de la fiul lui, Valentin Ceausescu si de la unul dintre frati.
Dupa 20 de ani, legistii au gasit probe bune, un ADN bun, astfel ca s-a putut compara cu celelalte probe existente, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Dan Dermegiu, directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML) din Bucuresti.
"Am comparat ADN-ul lui Nicolae Ceausescu cu probe de la fratele lui si de la Valentin. Rezultatul este unul statistic. O certitudine clara aveam daca exista si o proba de a lui Nicolae Ceausescu (dihn timpul vietii - n.r.), dar cert este ca ADN, si de la fratele si de la copil indica faptul ca este vorba despre Nicolae Ceausescu", a spus Dan Dermengiu.
In cazul Elenei Ceausescu, materialul cu care se putea compara proba era prea putin, cercetarile fiind oricum concentrate asupra lui Nicolae Ceausescu, unde existau mai multe referinte genetice, a mai spus directorul INML.
Ramasitele pamantesti ale sotilor Nicolae si Elena Ceausescu au fost deshumate, in 21 iulie, pentru a fi luate cateva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai afla in viata, Valentin Ceausescu, dorind sa se stabileasca daca acestea sunt ale parintilor sai.
Medicii legisti au prelevat probe de la Nicolae si Elena Ceausescu, ramasitele pamantesti ale acestora fiind apoi reinhumate.
Rezultatul obtinut a fost comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru a se stabili daca este vorba despre sotii Ceausescu.
Toate costurile legate de deshumarea sotilor Ceausescu si analizele pentru identificarea acestora, a caror valoare ar putea fi intre 4.000 si 5.000 de lei, vor fi suportate de familie, intrucat cererea a venit din partea acesteia.
"Toata procedura pentru confirmarea faptului ca cele doua persoane inmormântate in cimitirul Ghencea sunt sotii Nicolae si Elena Ceausescu costa intre 4.000 si 5.000 de lei, in cazul in care nu vom avea nevoie de investigatii suplimentare care sa fie realizate la Viena, asa cum am procedat in alt caz. Daca nu vom reusi sa extragem ADN, atunci am putea apela la un laborator de la Viena, asa cum s-a intamplat intr-un alt caz. Costurile percepute de laboratorul austriac oscileaza intre 2.000 si 2.500 de euro", potrivit oficialilor Institutului National de Medicina Legala (INML) din Bucuresti.
Sotul Zoiei Ceausescu, Mircea Oprean, a declarat, in ziua in care a avut loc deshumarea si dupa vederea ramasitelor pamantesti ale sotilor Ceausescu ca inclina sa creada ca in acele sicrie erau socrii sai, el precizand ca a vazut paltonul si pantalonii lui Nicolae Ceausescu gauriti de gloante.
Mircea Oprean a spus, la iesirea din cimitirul Ghencea, ca atat Nicolae, cat si Elena Ceausescu au fost deshumati si medicii legisti au luat probe biologice pentru testul ADN ce urmeaza sa fie facut.
El a precizat atunci ca desi inclina sa creada ca acolo sunt ingropati Nicolae si Elena Ceausescu, doar testul ADN va confirma cu precizie ca asa este.
Oprean a mai spus ca la Nicolae Ceausescu ramasitele pamantesti s-au conservat mai bine, iar la Elena Ceausescu locul a fost mai umed si probele erau mai degradate, adaugand ca peste sicriele socrilor sai nu a fost turnat beton.
El a precizat ca a vazut, la deshumarea lui Nicolae Ceausescu, centura, caciula, precum si pantalonii si paltonul gaurite de gloante.
Mircea Oprean a mai aratat ca, in opinia sa, cei doi nu au fost ingropati crestineste, in sensul ca in sicrie, in loc sa se puna o panza, s-a pus rumegus, iar Nicolae Ceausescu are mormantul pe o alee, intre alte cavouri.
Intrebat daca sotii Ceausescu vor ramane in locurile in care sunt inmormantati, Mircea Opean a spus ca familia va cumpara un alt loc in care sa ii ingroape pe amandoi, tot in cimitirul Ghencea Civil.
Deshumarea a avut loc la cererea lui Valentin Ceausescu si a lui Mircea Oprean. Valentin Ceausescu, singurul fiu al cuplului Ceausescu, a devenit recent, alaturi de Mircea Oprean, proprietarul mormintelor din cimitirul Ghencea, dupa mai multi ani de procese.
Pe acelasi subiect: