Daca Nicolae Ceausescu ar candida alaturi de sefii partidelor de astazi, 41% dintre cei intervievati de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie recunosc ca l-ar vota. Explicatia: 49% dintre romani cred ca Nicolae Ceausesc a fost un conducator bun, 30% - atat bun, cat si rau si doar 15% cred ca fostul dictator a fost un conducator rau.

Despre Elena Ceausescu, romanii cred ceea ce credeau si inainte de Revolutie: 67% spun ca a fost un conducator rau si doar 9% o apreciaza pe sotia dictatorului comunist, devenita al doilea om in stat in perioada de final pentru cariera ei politica.

87% dintre romani au urmarit in direct deshumarea sotilor Ceausescu, asta desi doar 27% dintre ei recunosc ca impartaseau un anumit dubiu fata de informatia ca locul inhumarii este cel anuntat de autoritati, adica in Cimitirul Ghencea.

Referindu-se la sfarsitul dictatorului, 71% spun ca fostul presedinte nu merita o asemenea soarta. Peste 80% dintre romani cred ca sotii Ceausescu nu au avut parte de un proces corect si 68% spun ca ar trebui pedepsiti cei care l-au condamnat la moarte.

Cat despre trecut, 63% dintre cei intervievati declara ca romanii traiau mai bine inainte de 1989, 54% considerand ca ei insisi o duceau mai bine pe vremea comunismului. 37% recunosc ca vorbesc in familie despre acele vremuri in termeni pozitivi, 5% in termeni negativi si 57% spun ca in discutiile despre comunism se amesteca lucrurile pozitive cu cele negative.

Doar 30% cred ca partidele politice comuniste ar trebui interzise prin lege, 68% dintre romani acceptand ideea ca atunci cand vorbim despre comunism acesta este o idee buna, dar aplicata gresit de oameni.