"Jaful secolului". Hotii de tablouri au retinut numele lui Matisse dupa masina Matiz, au scris "Goghen", le-au furat in doar 2 minute si nu stiau valoarea lor
Suspectii arestati in ancheta furtului de tablouri de mare valoare din Rotterdam nu aveau cunostinte de arta. La audieri, unul dintre ei a aratat ca a retinut numele pictorului Henri Matisse dupa marca Matiz. Un altul a scris in loc de Gauguin, dupa auz, "Goghen", potrivit unor surse judiciare.
Dupa audierile care au avut loc marti a reiesit ca Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru, arestati in acest caz, nu ar putea fi creierul furtului celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, intrucat acestia nu cunosc nimic despre arta, au declarat sursele citate.
"Ei nu au dat importanta lui Gauguin sau Matisse, dar au declarat ca atunci cand au vazut un tablou de Pablo Picasso au stiut ca este unul valoros, pentru ca au auzit la viata lor de acest pictor. Problema este ca cel mai ieftin Picasso ajunge la aproximativ 800.000 de euro, in vreme ce un Matisse este cu mult mai scump. Deci ei nu au cunoscut aceste aspecte", au mai dezvaluit sursele citate.
Tablourile de zeci de milioane de euro au fost scoase din ramele in care se aflau si tinute o perioada in localitatea Macin, "in pungi de un leu", iar cand au vrut sa le vanda, hotii nu au stiut ce pret sa ceara pe ele, au mai spus sursele judiciare.
Cei trei suspecti au dat pana acum declaratii contradictorii, "se mint intre ei si se cearta".
"Ideea este ca nu se stie unde sunt tablourile, iar toate eforturile lor (ale anchetatorilor DIICOT - n.r) se indreapta si se canalizeaza spre gasirea operelor", au mai spus sursele citate, precizand ca Radu Dogaru, unul din cei trei suspecti arestati preventiv, ar fi avut la un moment dat picturile.
Dupa ce au fost aduse in Romania, tablourile au stat aproximativ o luna "intr-o sacosa de plastic, la o persoana din Macin, un anume Bica". "Dogaru s-a dus cu tablourile rulate, puse intr-o punga de un leu. Ele nu mai erau in ramele in care se aflau cand au fost furate din muzeu. Cand s-au dus sa negocieze pretul, Dinescu l-a intrebat: «Pai bine, bine...cat doriti pe tablou?», la care Dogaru a dat din umeri si a spus: «Pai nu stiu cat sa cer». Habar nu aveau cat sa ceara", au aratat sursele citate. Toti anchetatorii "s-au minunat" cum trei romani "au carat panze de peste 60 de milioane de euro in pungi din plastic", au precizat sursele judiciare.
Furtul a durat doua minute, timp in care hotii au "fentat" mecanismul de inchidere a usilor, care automat a dezactivat temporar si sistemul de securitate cu raze laser, au mai spus surse judiciare. Perioada de timp pana la declansarea alarmei mute catre politia olandeza a fost de doua minute, iar hotii s-au incadrat in acest interval de timp. Au reusit sa intre in muzel Kunsthal din Rotterdam, dupa ce au "fentat" mecanismele de inchidere a usilor, precum si sistemul de securitate cu raze laser.
"Lor le-a luat doua minute sa execute furtul. Acesta este un timp record. De altfel, este si perioada pe care o aveau la dispozitie pana la declansarea alarmei de la politie", au spus sursele judiciare citate. Potrivit acestora, usile muzeului din Rotterdam erau rabatante si conectate la sistemul de securitate cu raze laser, astfel ca din exterior nu se putea intra fara activarea alarmelor muzeului. Cand usile se deschideau din interior spre exterior, sistemul de protectie considera ca este o iesire din institutie si nu declansa alarma. Sursele citate au precizat ca pe interior usile muzeului aveau clape si doar prin apasarea acestora se puteau deschide.
Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.
Instanta arata in motivare ca in acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Catalin Botezatu, care impreuna cu un cetatean moldovean ar fi incercat sa evalueze si sa vanda doua dintre tablouri lui Constantin Dinescu.
Anchetatorii au mai aratat ca cei trei barbati arestati ar fi fost denuntati procurorilor de catre o fosta iubita a unuia dintre acestia. Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau sa dea foc la tablouri din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, la Tribunalul Bucuresti, precizand ca exista o interceptare in acest sens.