Record mondial pentru "Tipatul". Cel mai scump tablou vandut vreodata la licitatie. Sumele cresteau cu peste 10 milioane de dolari/minut. GALERIE FOTO
O versiune a tabloului "Tipatul", realizata de pictorul norvegian Edvard Munch, a fost adjudecata, miercuri seara, la New York, cu 119,92 milioane de dolari. Este un record absolut de pret, pictura devenind astfel opera de arta cu cel mai mare pret, vanduta vreodata la licitatie, informeaza AFP.
Licitatia, organizata la sediul casei Sotheby's din New York, a durat doar 12 minute, iar sumele puse in joc cresteau cu peste 10 milioane de dolari intr-un singur minut.
Sapte cumparatori si-au disputat cu multa incrancenare aceasta opera de arta, estimata la 80 de milioane de dolari.
Doar opt opere de arta au depasit, in trecut, pragul de 80 de milioane de dolari in cadrul unei licitatii si niciuna nu a atins suma de 100 de milioane de dolari, ca suma neta in licitatia efectiva. Tabloul lui Munch este singura opera care a reusit aceasta performanta. Precedentul record mondial de pret era detinut de un tablou de Picasso, "Nu au plateau de sculpteur", vandut cu 106,4 milioane de dolari (inclusiv taxe) in mai 2010, la sediul casei Christie's, la New York.
Pastelul realizat in 1895, reprezentand un barbat in timp ce tipa, cu mainile in jurul fetei, avand in fundal cerul insangerat al orasului Oslo, esta singura dintre cele patru variante ale tabloului "Tipatul" care era inca detinuta de un colectionar particular. Celelalte trei versiuni ale tabloului apartin unor muzee norvegiene.
Niciun detaliu nu a fost oferit publicitatii despre identitatea cumparatorului, care facea subiectul multor speculatii dupa licitatie, insa vanzatorul, omul de afaceri norvegian Petter Olsen, s-a declarat foarte multumit pentru stabilirea acestui record. Cu banii incasati, Petter Olsen va construi un nou muzeu dedicat artistului in Norvegia.
Vanzarea operei lui Munch a permis casei Sotheby's sa isi depaseasca propriul record pentru o singura seara de licitatie de arta impresionista si moderna, care era de 286,2 milioane de dolari, si data din 1990. Miercuri seara, prin vanzarea a 65 dintre cele 76 de loturi propuse la licitatie, casa Sotheby's a obtinut suma de 330,56 milioane de dolari.
Intre 1893 si 1910, Edvard Munch, pictor expresionist (1863-1944), a realizat patru versiuni pentru acest tablou, devenit de-a lungul anilor un veritabil simbol al angoasei universale. Cea vanduta miercuri seara apartinea de peste 70 de ani familiei Olsen.
Acest tablou are si o particularitate: el include, scris cu litere rosii pe rama sa din lemn de culoare deschisa, poemul care a inspirat aceasta opera, devenita una dintre capodoperele cel mai usor de recunoscut din lume.
Simon Shaw, vicepresedintele si directorul departamentului de Arta impresionista si moderna al casei Sotheby's, spune ca "Tipatul" lui Munch este intrecut pe o scala a celebritatii poate doar de "Mona Lisa" lui Leonardo Da Vinci in ceea ce priveste recunosterea unei imagini din cultura populara.
In jurnalul sau, pe 22 februarie 1892, Edvard Munch explica astfel inspiratia sa pentru "Tipat": "Ma plimbam pe o poteca cu doi prieteni. Soarele asfintea. Dintr-o data, cerul a devenit rosu ca sangele. M-am oprit, epuizat, m-am sprijinit de o poarta, pe care vedeam sange si limbile de foc de deasupra fiordului vinetiu si a orasului. Prietenii mei au mers mai departe, dar eu am ramas acolo, tremurand de frica. Am simtit un tipat infinit care trecea prin intregul Univers".