Iulian Hertanu, care a fost adus la DNA Ploiesti marti, la ora 11.40, a fost scos incatusat din sediul institutiei, miercuri dimineata, in jurul orei 4.30, dupa aproximativ 17 ore petrecute in sediul DNA Ploiesti, si preluat de o duba, fiind transportat in arestul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, de la Campina.

Alaturi de Iulian Hertanu, au fost scoase din DNA Ploiesti, in stare de retinere, alte doua persoane cercetate in dosar, una dintre acestea fiind omul de afaceri Vladimir Ciorba, administrator si asociat la trei firme, care fusese adus la sediul institutiei cu aproximativ o jumatate de ora inaintea lui Hertanu.

Hertanu nu a facut nicio declaratie la iesirea din sediul DNA Ploiesti.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, procurorii ancheteaza in acest dosar o deturnare de fonduri europene de peste sapte milioane de lei si fapte de evaziune fiscala in cuantum de 2,5 milioane lei, fapte comise in perioada 2011-2015.

In cursul zilei de miercuri, cumnatul premierului si ceilalti doi suspecti retinuti in acest dosar vor fi prezentati instantei supreme cu propunere de arestare preventiva.

In acest dosar, alaturi de Iulian Hertanu si Vladimir Ciorba, mai sunt vizati deputatul Sebastian Ghita, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, toti trei pusi sub control judiciar, precum si fostul consilier judetean Mihai Coman, retinut, de asemenea, in cursul serii de marti.

Toti cei vizati in acest dosar privind fraudarea fondurilor europene au fost audiati, marti, de catre procurorii anticoruptie la sediul DNA Ploiesti.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu-si poate exercita functia de presedinte al CJ Prahova.

Vladimir Razvan Ciorba, administrator si asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucuresti si SC Gefam Pro SRL Dobroesti, este suspectat ca, impreuna cu Iulian Hertanu, precum si cu Mihail Marian Coman, administrator si asociat la SC Indserv SRL Ploiesti si SC Indserv Proiect SRL Ploiesti si angajat al SC Hidro Prahova SA, in functia de consilier al directorului general, din 24 mai 2012, "au constituit un grup infractional pentru a actiona in vederea castigarii frauduloase a contractului de lucrari avand ca obiect «Extindere retele de canalizare in orasul Comarnic»".

Contractul a fost semnat in 13 ianuarie 2012, intre Asocierea SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL si SC Hidro Prahova SA Ploiesti, acesta fiind finantat in mare parte din fonduri de la Uniunea Europeana.

Anchetatorii ii suspecteaza pe reprezentantii acestor firme ca si-ar fi insusit importante sume de bani din acest proiect, prin schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor obtinute si prin sustragerea de la plata contributiilor datorate catre stat, respectiv prin evidentierea unor cheltuieli nereale sau operatiuni fictive in documentele societatilor pe care le-au controlat, au declarat surse judiciare.

La grupul infractional ar fi aderat si Liviu Munteanu, care a fost numit administrator al SC Grossman Engineering Group SRL, incepand din 25 aprilie 2014, se mai arata in documentele citate.

In acest dosar anchetatorii suspecteaza ca s-ar fi deturnat aproximativ 54 la suta din fondurile dintr-un proiect european, banii fiind insusiti in interes propriu. De asemenea, in cauza sunt suspiciuni si cu privire la comiterea unor infractiuni asimilate celor de coruptie, printre care si fapte de evaziune fiscala.

Prejudiciul produs ar fi fost estimat la 7,8 milioane de lei, la care s-ar adauga un prejudiciu de 2,5 milioane de lei, din evaziune fiscala, au precizat sursele citate.