Inspectorul Pro: Milioane de pensionari primesc mai puțini bani decât ar merita. Cum face Casa de Pensii calculele
În România, pensionarea nu este un proces uşor şi firesc, aşa cum ne-am putea închipui. Oamenii trebuie să fie cu ochii în patru atunci când primesc decizia de la Casa de Pensii.
De aceste informaţii, depinde suma lunară din care vor trăi. Milioane de vârstnici, susţin avocaţii, nu primesc însă toţi banii pe care îi merită. Calculele nu includ orele suplimentare, al 13-lea salariu, weekendurile lucrate şi primele încasate. Iar dovedirea lor este un proces aproape imposibil.
Românii se lovesc de birocraţia excesivă, criză de personal şi contradicţiile din lege. Inspectorul Pro va spune ce trebuie să faceţi, ca să vă descurcaţi în hăţişul legislativ.
Trei milioane de bătrâni au pensiile mai mici decât ar trebui. Cifra este imensă şi susţinută de avocaţii care merg în instanţă cu dosarele oamenilor ca să le recupereze banii neacordaţi. E vorba despre sporuri de care nu se ţine cont la calculul pensiilor, dar pentru care vârstnicii au contribuit o viaţă întreagă.
Avocat Dan Focșa, Uniunea Naţională a Barourilor din România: ”Din aproximativ 5 milioane de pensionari, 3 milioane au fost neîndreptăţiți.”
Şi mai grav, spun avocaţii, este că foarte mulţi oameni NU află niciodată despre aceste lipsuri din dosarele lor de pensie. Sistemul de calcul este greoi, iar decizia de pensionare vine acasă doar cu rezultate, nu şi cu explicaţii.
Pe acelasi subiect: