Clientii sunt romanii cu venituri peste medie, care vor angajati exotici, dar mai ales docili si dispusi sa lucreze zi-lumina.

Un exemplu este familia Morasanu: Luca, Ana, parintii si Jenny. Dupa trei luni, familia Morosanu vede in bona interna, platita cu 400 de dolari pe luna, al cincilea membru al familiei.

Si asta chiar daca Jenny nu stie o boaba romaneste. Invata insa la cursurile platite de noua familie. In singura zi libera, merge la biserica sau la film.

Directorul unei agentii de recrutare spune ca, in unele cazuri, filipinezele asociaza Romania cu Roma si ajung aici in urma unei orarecare confuzii. Pentru Jenny insa, pe langa aspectul financiar, importanta a fost religia. Dupa doi ani petrecuti in Singapore, intr-o familie musulmana, a vrut sa vina intr-o familie de crestini

Cate bone "exotice" au ales Romania?

Din Thailanda, Nepal si Filipine, au venit, in 2010, prin agentii romanesti, de doua ori mai multi angajati fata de anul trecut. Biletul de avion costa 3500 de dolari, permisul de munca in Romania pentru doi ani inca 200 de euro, iar cursurile de limba engleza alte 200 de lei.

Dar primesti, spune familia Omar, angajatul perfect. "S-a acomodat si face parte din familia noastra, ne pare foarte rau ca pleaca. Noi deja am facut un nou contract pentru o bona filipineza", spune Carmen Omar, angajator.

In 2008, au fost adusi in Romania la munca 40 de asiatici, ca personal domestic. Un an mai tarziu, erau 200. In 2010, 400. Iar in 2011, e posibil ca filipinezele sa devina, in parcuri, personaje obisnuite.