Noua moda la importul de muncitori straini: bone din Filipine!
Desi piata interna a muncii abunda de persoane in cautarea unui loc de munca, in special femei si in special tinere, romancele cu dare de mana prefera sa-si angajeze bone sau ajutoare in casa tocmai din Filipine. Motivul? Romania nu dispune de suficient personal calificat in acest domeniu, iar salariile cerute de angajatele din Filipine sunt destul de mici.
Potrivit firmelor de recrutare din domeniu, cererea de bone filipineze a crescut cu 40% pe piata din Romania, in primul semestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2009.
"Comparativ cu 2009, cererea de personal casnic filipinez a crescut in acest an pe toate ariile de competenta - bone, menaj, ingrijire varstnici, gradinari, insa cifrele arata ca cele mai solicitate raman bonele si menajerele casnice, acestea reprezentand peste 80% din totalul angajarilor de anul acesta", sustine Tiana Perfect, managing partner al companiei Perfect Connections Associates, citata de Mediafax.
O bona filipineza este remunerata lunar cu sume cuprinse intre 300 si 500 de euro, in functie de sarcinile solicitate si de calificarile fiecarei persoane.
Cat te costa sa-ti angajezi bona din Filipine?
Procesul de selectie si plasare a unei bone din Filipine dureaza intre trei si sase luni, in functie de timpul necesar de la caz la caz pentru obtinerea actelor si avizelor necesare, iar contractele de muncǎ se incheie pe o perioadǎ de minimum doi ani.
Parintii angajatori trebuie sa plateasca o taxa initiala in valoare de 3.500 de euro pentru un serviciu complet, care include toate etapele de recrutare, din momentul in care partintii incep sa caute persoana potrivita si pana la obtinerea permisului de munca.
Ulterior, parintii romani nu mai platesc nimic altceva, dect salariul lunar, care poate varia intre 300 si 500 de euro.
Candidatele la posturile de bona sunt selectionate dupa criterii foarte riguroase, procesul de selectie incluzand intotdeauna interviuri de recrutare efectuate in Filipine. Astfel, doar 20% dintre persoanele care aplica penrru un job de bona in Romania ajung sa fie selectionate.
Dupa selectie, la sosirea in tara, bonele trec printr-o perioada de training, de aproximativ zece zile, care include descrierea obiceiurilor romanesti, explicarea diferentelor culturale, a specificului educational, astfel incat adaptarea la noul mediu de lucru si de viata sa le fie cat mai usoara.
Pe acelasi subiect: