Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a primit, pe 9 februarie, votul de investitura al Parlamentului. In 16 februarie, USL a depus la Curtea Constitutionala contestatia privind investirea de catre Parlament a Guvernului Mihai Razvan Ungureanu, sesizarea fiind semnata de 85 de deputati PSD si 53 de deputati PNL.

In contestatie se arata ca hotararea Parlamentului de investire a Cabinetului Ungureanu incalca articolele 1, 64 si 103 din Constitutie, in conditiile in care nu a fost respectat Regulamentul de audiere a candidatilor de ministri in comisii si nu s-a intocmit avizul comisiei, ci doar procese verbale.

Astfel, potrivit USL, hotararea Parlamentului a fost adoptata in lipsa avizelor de la comisiile de specialitate. In opinia USL, existenta avizelor respective, de la audierea candidatilor de ministri, erau obligatorii ca procedura, chiar daca erau consultative pe fond.

Acordarea unui vot de investitura in plen in lipsa acelor avize, inlocuite cu recomandari de la comisiile care nu au avut cvorum de lucru, incalca prevederile legale si constitutionale, considera deputatii PSD si PNL.

Conducerea Senatului a solicitat Curtii Constitutionale sa respinga ca neintemeiata sesizarea referitoare la neconstitutionalitatea hotararii Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu.

Potrivit conducerii Senatului, hotararea Parlamentului pentru acordarea increderii Guvernului a fost adoptata cu respectarea normelor constitutionale referitoare la procedura instituita pentru investitura Guvernului. Si Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a adoptat un punct de vedere in care se arata ca Hotararea plenului comun privind investirea Cabinetului Ungureanu este constitutionala.