Guvernul plateste angajatorii sa pregateasca ucenici si stagiari. Cati bani primesc firmele care accepta sa formeze angajati la locul de munca
Firmele care vor pregati ucenici si stagiari vor primi bani de la stat, potrivit unui proiect aprobat de Guvern.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, joi, la inceputul sedintei Executivului, ca va fi aprobat un Proiect de lege prin care angajatorilor li se va deconta salariul minim pe economie daca incadreaza ucenici si stagiari.
Daca accepta sa formeze la locul de munca un ucenic, un angajator va primi pe toata perioada acestei calificari suma de 250 de euro lunar, impactul bugetar fiind ”nesemnificativ”.
”Proiectul prevede ca un angajator daca accepta sa formeze la locul de munca un ucenic va primi pe toata perioada acestei calificari suma de 250 de euro lunar, practic salariul minim pe economie pentru plata acestiu ucenic. Mai mult decat atat, la sfarsitul acestei calificari el se alege si cu un certificat de ucenicie, ceea ce presupune ca poate sa se angajeze oricand fiind deja format profesional”, a declarat ministrul Muncii.
Acelasi lucru se va intampla si pentru tinerii absolventi cu studii superioare, pentru ca si ei vor primi un certificat de stagiu. ”La fel, anagajatorul primeste pentru el suma de 300 de euro lunar cu conditia sa accepte sa-i formeze si la sfarsitul acestui ciclu de formare sa le elibereze certifiactul de stagiu”, a explicat Olguta Vasilescu.
Ea a precizat ca prin aceasta masura se urmareste reducerea cat mai mult a somajului, dar si formarea unui personal calificat ”care poate oricand sa se angajeze in alta parte daca la sfarsitul acestei perioade, dupa ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul nu doreste sa il mai tina pe locul de munca”.
Ministrul Muncii a afirmat ca sumele nu provin de la bugetul de stat ”decat la inceput pentru ca apoi sunt decontate din fonduri europene pe Programul Operational Capital Uman, deci impactul pe buget este nesemnificativ”.
Olguta Vasilescu a subliniat ca acesta este un proiect de lege asteptat de mediul de afaceri si de aceea s-a solicitat procedura de adoptare de urgenta pentru a trece cat mai repede de Parlament.
Totodata, premierul Sorin Grindeanu a afirmat ca proiectul de lege a rezultat in urma discutiilor cu investitorii romani si straini, fiind o adaptare a scolii la cerintele pietei muncii din Romania.
Pe acelasi subiect: