Liviu Dragnea anunta primele majorari de venituri si reduceri de taxe ale Guvernului PSD, incepand cu 1 februarie. La cat creste salariul minim
Liviu Dragnea
O serie din masurile prevazute in programul economic al PSD vor fi amanate pentru data de 1 februarie, ca urmare a intarzierii cu care presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a noului premier, a declarat presedintele PSD, Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a trecut in revista o serie de masuri sociale din programul de guvernare, care vor fi aplicate incepand de anul viitor.
"Unele vor fi aplicate de la 1 februarie. Salariul minim va fi marit la 1.450 de lei, dar de la 1 februarie 2017. Un milion si jumatate de salariati vor pierde pentru o luna 1.400 de lei. Contributiile pentru pensionari care sunt prevazute la noi in program sa fie eliminate vor mai fi platite de acestia o luna - si vorbim de 3 milioane de pensionari. Impozitul pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei, care in programul nostru este prevazut sa fie zero, va mai fi platit o luna. Bursele studentilor, care vor creste de cel putin 2-3 ori, vor avea aceasta crestere incepand cu 1 februarie. (...) Cresterea plafonului pentru plata TVA de la 220.000 la 300.000 lei va intra in vigoare nu de la 1 ianuarie, ci de la 1 februarie", a spus seful social-democratilor, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, coalitia PSD - ALDE a dat dovada de maxima rabdare, intelegere si responsabilitate, in asteptarea deciziei presedintelui.
"Noi am dat dovada de maxima rabdare, intelegere si intelepciune, pentru ca am pus in permanenta deasupra dorintele legitime, firesti, si ale noastre si ale populatiei, de a avea un Guvern cat mai repede instalat, asta putand genera o reactie mai dura din partea noastra, care avea ca finalitate o criza politica profunda. Am pus deasupra interesul Romaniei, de a avea o stabilitate politica ce ne da posibilitatea sa punem in aplicare programul nostru de guvernare votat", a afirmat Dragnea.
El a adaugat ca nu intelege de ce desemnarea premierului nu a fost facuta joi. "PSD nu a mers cu propunere la Cotroceni asa cum era legitim, presedintele PSD-ului, pentru a evita o criza politica. Am venit cu o alta propunere care, dupa un numar de zile destul de mare si nejustificat de mare, a fost refuzata fara explicatii si fara niciun fel de motivare. Si acea propunere fiind refuzata am avut din nou o discutie in coalitie, cu toate ca presiunea publica, mesajele de la membrii nostri, de la sustinatori, erau din ce in ce mai intense, am venit cu o a doua propunere. N-am inteles de ce nu a fost desemnat ieri (n.r. - joi) dl Sorin Grindeanu. A urmat o intalnire informala cu presa pentru a ajunge la noi si la opinia publica niste informatii pe surse de la Palatul Cotroceni. Am incercat si am asteptat pana in ultima clipa", a aratat liderul PSD.
Acesta a precizat ca, daca nu ar fi fost facuta desemnarea vineri, coalitia PSD - ALDE ar fi urmat calea unor proceduri constitutionale, respectiv convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara.
"Ultima discutie pe care am avut-o aseara cu dl Tariceanu fusese ca astazi, daca nu aparea aceasta desemnare, sa convenim pentru saptamana viitoare convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, pentru a urma calea unor proceduri constitutionale pentru a putea totusi, pe o procedura pe care nu ne-am dorit-o, sa instalam totusi Guvernul de care Romania are nevoie. Din pacate, suntem la practic 20 de zile de la alegeri", a explicat presedintele Camerei Deputatilor.
Dragnea a mai anuntat ca a stabilit, impreuna cu liderii ALDE, calendarul de actiuni pentru saptamana viitoare, astfel incat noul Guvern sa fie instalat in cel mai scurt timp. Astfel, marti, 3 ianuarie, la ora 10,30, vor avea loc Birouri permanente la Camera Deputatilor si Senat, iar la ora 12,00 ambele foruri legislative se vor reuni in plen.
Tot marti, de la ora 14,00, forurile de conducere ale PSD si ALDE - Comitetul Executiv, respectiv Biroul Politic - vor aproba lista viitorului Cabinet, iar de la ora 15,00 va avea loc intalnirea grupurilor reunite PSD - ALDE, pentru a avea o prezentare scurta a fiecarui ministru, urmand ca intre orele 16,00 si 16,30 sa aiba loc depunerea de premierul desemnat a listei Executivului si a programului de guvernare.
Pe 3 ianuarie, de la ora 17,00, va avea loc sedinta Birourilor permanente reunite pentru a aproba ordinea de zi de miercuri, 4 ianuarie. Miercuri, vor avea loc audieri in comisii si votul de investitura, iar de la ora 18,00 vor avea loc consultari cu grupurile parlamentare UDMR si cel al minoritatilor nationale.
"Miercuri, 4 ianuarie, intre orele 8,00 dimineata si 14,00, va avea loc audierea membrilor Guvernului in comisii. Intre orele 15,00 si 18,00 vor avea loc prezentarea programului de guvernare, dezbatere si votul de investitura. Sub rezerva acceptarii de catre presedintele Romaniei - o sa trimitem o scrisoare comuna - propunem ca pe 4 ianuarie, la ora 19,00, sa aiba loc ceremonia depunerii juramantului pentru membrii Guvernului", a aratat presedintele PSD.
Joi, 5 ianuarie, de la ora 9,00, va avea loc sedinta Biroului permanent al Senatului, cu legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, dezbateri in comisiile din acest for, iar de la ora 12,00 este programat plenul Senatului. Totodata, de la ora 13,00 va avea loc sedinta Biroului permanent al Camerei Deputatilor, intre orele 14,00 - 15,00 dezbateri in comisii, iar intre orele 15,00 - 16,00 va fi votul final in plenul Camerei pentru legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante.
Pe acelasi subiect: