Guvernul a înghețat salariile şi sporurile angajaților statului, inclusiv cele ale demnitarilor, la nivelul din decembrie 2020, cu un impact bugetar de 12 mld. lei
Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că salariile şi sporurile de care beneficiază personalul din administraţia publică centrală şi locală, inclusiv cel care ocupă funcţii de demnitate publică, se vor menţine anul viitor la nivelul celor din decembrie 2020.
"Legat de ordonanţa iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, această ordonanţă reprezintă o economie la buget de aproape 17,6 miliarde de lei pentru anul 2021. La primul articol: se menţin în cuantum brut salariile şi sporurile de care beneficiază personalul din administraţia publică centrală şi locală, inclusiv personalul care ocupă funcţii de demnitate publică şi funcţii asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020. Acesta este un impact bugetar de aproape 12 miliarde de lei", a precizat Cîţu, după şedinţa de Guvern.
El a spus că la baza acestei decizii stă ceea ce s-a întâmplat cu legea salarizării în ultimii ani.
"Aici sunt mai multe lucruri pe care le-am luat în calcul. În primul rând, am spus că la baza deciziei stă şi ceea ce am văzut că s-a întâmplat cu Legea salarizării unitare în ultimii trei ani de zile, o lege care a fost aplicată prost, o lege care a creat discrepanţe, deşi promitea să rezolve inechităţile din sistemul public, o lege care a fost urmată de foarte multe excepţii. Ca să putem să corectăm aceste lucruri, este nevoie să luăm o pauză şi prin această ordonanţă luăm o pauză şi, bineînţeles, în perioada următoare, vom veni cu clarificări", a mai menţionat Cîţu, potriivit Agerpres.
Premierul a subliniat că Guvernul nu va veni cu nicio tăiere a salariilor din sectorul bugetar.
"În acelaşi timp, trebuie să ştim - şi am spus acest lucru tot anul - România, alături de economia globală, trece printr-o perioadă dificilă. În 2020, aşa cum am spus la început, nu ne-am atins de veniturile nimănui din sectorul public şi am avut măsuri pentru a susţine sectorul privat. Nici acum - şi iarăşi trebuie să fie foarte clar - nu venim cu nicio tăiere, nu se întâmplă nimic cu veniturile din sectorul bugetar, rămân la nivelul din decembrie 2020, după ce a fost o creştere anul trecut de 25% şi alte sporuri în mai multe sectoare. Deci, anul acesta, pentru a corecta aceste inechităţi şi pentru a ne menţine într-un deficit bugetar de 7%, trebuie să luăm această decizie", a mai afirmat Cîţu.
Pe acelasi subiect: