In luna octombrie, Ministerul Finantelor a publicat un proiect de hotarare privind actualizarea taxelor si impozitelor locale cu rata inflatiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, reluand in mare parte prevederile unui proiect de ordonanta publicat de minister in luna martie, dar care nu a ajuns sa fie aprobat in Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca primarii vor decide daca impozitele, taxele si amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflatia din perioada 2010-2012, si a aratat ca s-a enervat ca reprezentantii Ministerului Finantelor nu l-au consultat si nu au explicat mai clar.

La acel moment, Ministerul Finantelor a retras de pe pagina de web proiectul de hotarare, spunind ca prognoza actuala privind rata medie a inflatiei pentru anul 2012, care trebuie folosita la stabilirea indicelui de indexare, este mai mica decat cea luata in calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, astfel ca este necesara revizuirea analizei de impact si rediscutarea sa cu institutiile financiare internationale cu ocazia urmatoarelor consultari.

In 2013 nu se acorda tichete de masa, cadou si de vacanta, gratuitatile la CFR sunt limitate, iar angajarile, inghetate

Guvernul nu va acorda bugetarilor nici anul viitor tichete de masa, tichete-cadou sau de vacanta, va sista in continuare plata unor indemnizatii lunare reparatorii pentru o categorie de revolutionari, va limita gratuitatile la transportul feroviar si va pastra inghetate angajarile in sistemul public

Aceste drepturi nu au mai fost acordate incepand cu anul 2009, iar actualul guvern intentioneaza sa blocheze platile si anul viitor, conform unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Ministerul Finantelor.

Documentul stabileste categoriile de plati si facilitati care nu vor fi acordate nici anul viitor, dupa modelul aplicat in ultimii ani de fostele guverne.

Astfel, institutiile si autoritatile publice centrale si locale, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa institutiile publice, cu exceptia institutiilor finantate integral din venituri proprii, nu vor acorda nici anul viitor tichete de masa pentru angajati.

De asemenea, in bugetele acestor institutii nu vor fi prevazute sume pentru acordarea de tichete-cadou si tichete de vacanta.

De asemenea, Guvernul va limita si anul viitor reducerile de tarife sau, dupa caz, gratuitatile la transportul feroviar in limita a 3 calatorii dus-intors sau 6 calatorii simple, conform OG 112/1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane, si va ingheta in continuare angajarile in sistemul public.

Astfel, prevederea care stabileste si in prezent ca se suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritatile si institutiile publice, cu exceptia celor aprobate de Guvern prin memorandum, va fi valabila si anul viitor.
Guvernul poate aproba punctual, prin hotarare, ocuparea posturilor vacante din anumite domenii de activitate sau pentru anumite categorii de personal, cu conditia incadrarii in cheltuielile de personal.