Chiar si asa, masura nu mai poate fi amanata. Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerii cu Uniunea Europeana, sa le dea mana libera furnizorilor de gaze sa vanda metanul pentru populatie la un pret stabilit pe piata libera si nu la un pret reglementat de stat.

In Europa, opt tari, printre care Austria, Germania sau Marea Britanie, au liberalizat deja piata gazelor. In schimb, in Romania, Ungaria sau Bulgaria, statul controleaza situatia.

Englezii, de exemplu, au fost primii din Europa care au adoptat acest model in 1998. La ei, efectul a fost unul pozitiv, iar pretul gazelor a scazut cu 25% in primul an. Analistii spun, insa, ca noi putem sa avem parte de surprize, in sensul ca furnizorii de gaz pot sa inceapa sa faca o politica arbitrara care sa conduca la cresterea pretului catre consumator.

Potrivit Eurostat, romanii se bucura inca de cel mai mic pret la gaze din Europa, sub 8 euro pe gigajoule, spre jumatate fata de media Uniunii. Cele mai mari tarife sunt in tarile nordice. Inclusiv vecinii bulgari platesc mai mult decat noi. Cu toate acestea, Romania se afla printre codase in ceea ce priveste pretul gazului raportat la puterea de cumparare.

Furnizorii de gaze naturale din Romania, E.ON si Distrigaz, au cerut o majorare de 12% a tarifului pentru populatie.