De exemplu, intr-o factura de 185 de lei, doar 123 de lei reprezinta energia consumata propriu-zis de o familie. Restul sunt, de fapt, tot felul de taxe, accize sau contributii. Prin reducerea la jumatate a valorii certificatelor verzi din facturi, se face o economie de doar 3 procente.

Banii stransi din certificatele verzi sunt folositi pentru infiintarea de parcuri fotovoltaice si turbine eoliene care produc energie verde. Ca sa usureze povara facturilor, Guvernul a amanat o parte din ajutorul pentru energie regenerabila pana in 2017. Atunci insa, toate certificatele amanate vor trebui platite, iar ele se vor regasi in facturile romanilor.

"Cum pretul certificatelor verzi pe piata este in scadere, datorita ofertei mari, automat vor avea posibilitatea sa mai reduca din pret sau macar sa il tina pe loc. Noi ne-am asumat aceasta lege foarte favorabila pentru investitori in energie verde si nu putem decat sa amanam cheltuiala cu aceste certificate verzi. Probabil, cheltuiala va fi amanata pentru 2017-2018", explica Sorin Pislaru, redactor-sef al Ziarului Financiar.

Din acest an, tot mai mult curent va fi cumparat de pe piata libera. De la inceputul lui 2014, 20% din cat consuma o gospodarie vine de pe bursa, din vara urmand sa se ajunga la 30%.

"La 1 aprilie nu avem in vedere nicio crestere de pret la energia electrica. Exista o posibilitate ca de la 1 iulie sau 1 octombrie sa revedem taxele daca exista posibilitatea in sensul scaderii"
, spune Nicolae Havrilet, presedintele ANRE.

In schimb, pana la finalul anului, pretul gazelor naturale va creste in trei rate. La 1 aprilie cu 2%, continua la 1 iulie cu 3 procente, la 1 octombrie cu 3% si de la 1 ianuarie cu inca 2 procente. Asa ca, in iarna viitoare, facturile romanilor vor fi mai mari cu cel putin 10% fata de acum.