In Germania, stocul de lapte pentru bebelusi a inceput sa dea semne de epuizare inca din februarie. In aeroporturi, turistii chinezi isi umplu caruciorele pana la refuz nu cu suveniruri, ci cu pachete care contin pretioasa formula.

Disperati, chinezii platesc oricat pentru laptele adus din strainatate.

"De multe ori platim cu 2-3 euro in plus pe bucata, dar macar asa reusim sa cumparam mai multe cutii. Ne ajung o perioada, dar este foarte greu", a povestit Yong-Hee Kim. 

Pentru producatorii germani, obisnuiti sa asigure necesarul de lapte doar pentru tara lor, situatia a devenit extrem de dificila.

"Primim telefoane de la mame care ne spun ca nu mai gasesc produsele noastre. E dureros, dar in acelasi timp intelegem si disperarea mamelor din China", a declarat Stefan Stohl, reprezentant al unei companii germane.

Indiferent cate asigurari ar da autoritatile chineze ca problema laptelui contaminat a fost rezolvata, ar putea trece mult timp pana ce populatia sa isi recapete increderea in producatorii locali. Multi parinti evita chiar si produsele importate oficial, doar pentru ca pe cutii apar si caractere chinezesti.

Nu doar Germania se confrunta cu un deficit al laptelui pentru bebelusi. Au intrat in dificultate si producatori din Olanda si Marea Britanie, care au decis sa limiteze temporar exporturile catre China.