Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie propunerea de arestare preventiva a Elenei Udrea, la scurt timp dupa ce fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost audiat la DNA si i-au fost aduse la cunostinta acuzatiile, in dosarul "Gala Bute".
Dosarul a fost inregistrat la instanta suprema, care a stabilit ca propunerea va fi analizata miercuri dimineata de judecatorul de drepturi si libertati.
Elena Udrea este in arest la domiciliu, masura luata in cazul sau in dosarul Microsoft.
Avocatul Marius Striblea a declarat, la iesirea de la DNA, ca Elena Udrea a dat o declaratie amanuntita, referitoare la noile acuzatii care i se aduc in dosarul "Gala Bute", iar procurorii au pus in miscare actiunea penala pe numele acesteia.
Avocatul a precizat ca aceasta este etapa premergatoare formularii unei propuneri de arestare preventiva sau de luare a unor masuri procedurale, ceea ce inseamna ca procurorii DNA urmeaza sa ceara curand instantei supreme arestarea preventiva a clientei sale.
Elena Udrea a venit, marti, la DNA pentru a fi audiata in dosarul "Gala Bute", dupa ce Camera Deputatilor a avizat ultimele cereri ale procurorilor de urmarire penala si arestare preventiva a deputatului PMP.
Elena Udrea a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 8.30, ea declarand ca este obisnuita "cu zilele astea". Intrebata daca se asteapta ca procurorii sa ceara marti in instanta arestarea sa preventiva, Elena Udrea a raspuns: "Telenovela fara sfarsit"".
Camera Deputatilor a aprobat, luni, noua cerere de arestare preventiva in cazul Elenei Udrea, fiind inregistrate 170 voturi "pentru" si 118 "impotriva" si 13 voturi nule.
Anterior, Camera Deputatilor a aprobat si o noua cerere de incuviintare a urmaririi penale in cazul Elenei Udrea, pentru noi acuzatii in dosarul "Gala Bute", fiind inregistrate 218 voturi "pentru" si 76 "impotriva".
In interventia sa in plenul Camerei, deputatul Elena Udrea a declarat ca ”multe din acuzatiile care i se aduc sunt pur si simplu minciuni ale unora care incearca sa scape de propriile probleme cu legea” si ca ”cei care fac denunturi, pleaca acasa, iar cei care nu fac, stau in arest”.
”In urma cu doua saptamani, ati aprobat trei cereri de arestare preventiva si una de retinere. In total sapte capete de acuzare impotriva mea. La doua saptamani, iata ca doua din cereri de arestare au fost invalidate de judecatorii ICCJ, iar cea de-a treia, prezentata ca fiind foarte urgenta, nici macar nu a fost folosita. In cele sapte capete de acuzare, ultimul complet a retinut doar unul pentru care a dispus masura arestului la domiciliu. Asta arata masura a doua lucururi: Este evident ca sunt o tinta, sunt vanata sistematic, iar faptul ca exista doua cereri, astazi, pe care dumneavoastra trebuie sa le votati, reprezinta inca o dovada in acest sens. In ritmul acesta, o sa ne vedem din doua in doua saptamani, pana in 2016”, a spus Udrea.
De asemenea, Elena Udrea a vorbit, in plenul Camerei Deputatilor, despre conditiile din arestul Politiei Capitalei, spunand ca a fost ”verificata la sange si dezbracata”, fiindu-i luat sutienul, ca a fost nevoita sa puna un pet pe post de capac la toaleta pentru a opri sobolanii sau sa riste sa faca pneumonie din cauza curentului.
"Nu exista nimeni in aceasta tara care sa poata spune vreodata ca eu, Elena Udrea, am cerut cuiva sa procedeze altfel decat cere legea, decat permite legea. Dragi colegi, imi pare rau ca ii dezamagesc pe unii dintre dumneavoastra, chiar daca e o metoda care pare sa functioneze. Nu ma voi da nici cu mir, nu voi citi nici acatiste, nu voi spune nici rugaciuni, n-ar fi corect nici fata de mine, nici fata de dumneavoastra, si nici fata de romanii care ne privesc", a declarat Elena Udrea.