Alte motive pentru care angajaţii lucrează peste program sunt dorinţa de promovare şi managementul defectuos.

În companiile active în sectorul serviciilor profesionale, aproximativ 75% dintre angajaţi lucrează peste program, în timp ce în companiile de IT&C procentul este mai scăzut - 54% dintre angajaţi.

Dintre angajaţii care nu ocupă funcţii de conducere, procentul celor care obişnuiesc să lucreze peste program este de 61%.

În companiile multinaţionale aproximativ 62% dintre angajaţi obişnuiesc să lucreze peste program, în timp ce în companiile locale procentul angajaţilor care muncesc peste program este de 70%.

Doar unul din trei angajatori oferă beneficii pentru orele suplimentare

În sectorul IT'&C aproximativ 40% dintre angajatori îşi compensează angajaţii pentru orele suplimentare, în timp ce în sectorul serviciilor profesionale, doar 25% dintre companii oferă beneficii pentru munca efectuată peste programul de lucru.

Cele mai utilizate beneficii oferite de către angajatori pentru orele suplimentare sunt zilele de concediu, compensaţiile financiare şi flexibilitatea programului.

“În general, companiile nu recompensează angajaţii care lucrează ore suplimentare. Însă, este cunoscut faptul că cea mai dinamică industrie de la noi este IT&C-ul, iar companiile din acest domeniu îşi doresc să ofere cele mai bune beneficii pentru a avea o retenţie cât mai mare a angajaţilor. Aşadar, nu ne surprinde că 40% dintre companiile care oferă beneficii pentru orele suplimentare sunt cele din IT&C. Cu toate acestea, majoritatea celor care au răspuns chestionarului nostru au admis că nu sunt recompensaţi pentru munca efectuată peste program”, a declarat Beatrice Galatanu, Business Owner My HR Lab.

La studiu au participat 600 de respondenţi angajaţi în România în companii multinaţionale (67%), companii locale (22%), companii cu capital mixt (8%) şi instituţii publice (3%). Marea majoritate a respondenţilor (70%) nu deţine funcţii de conducere.