"Avem cunostinta de cercetarea penala aflata in curs privind infractiunea de luare de mita de care sunt suspectati doi salariati, respectiv un sef de sector din cadrul zonei Moldova Sud si un responsabil vanzari active secundare. (...) Compania a colaborat cu organele de urmarire penala si va continua sa furnizeze orice informatii si date solicitate in vederea descoperirii faptelor ce constituie infractiuni si a aflarii adevarului, fiind in interesul companiei ca aceste fapte sa fie investigate", se arata intr-un comunicat remis de Petrom.

Un manager de sector din divizia teritoriala Moldova Sud a Petrom si un angajat responsabil cu instrainarea activelor secundare ale companiei au fost retinuti de procurorii DNA, pentru o mita de 10.000 de euro primita spre a aproba un pret de vanzare a unor imobile mai mic cu 30.000 euro.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) - Serviciul teritorial Galati au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru luare de mita, a inculpatilor Nicolae Gavrilescu, manager sector in cadrul diviziei teritoriale Moldova Sud din cadrul SC OMV Petrom SA, si Ana Petre, expert in piata imobiliara, responsabil cu instrainarea activelor secundare in cadrul aceleiasi companii, a precizat, miercuri, DNA, potrivit Mediafax.

Potrivit ordonantei de retinere, in cauza exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca in perioada octombrie 2013 - mai 2014, Petre si Gavrilescu i-au pretins, in mod direct, unui denuntator suma de 10.000 de euro, pentru a-i aproba vanzarea-cumpararea, la un pret avantajos pentru denuntator, a unor imobile apartinand SC Petrom SA, inculpatii fiind angajatii acestei societati.

"De asemenea, cu prilejul celor doua intalniri avute la doua restaurante din mun. Galati, cand a fost pretinsa suma de 10.000 de euro, denuntatorul a platit contravaloarea notei de plata pentru Gavrilescu Nicolae si Petre Ana. Ulterior, mai precis marti, 27 mai 2014, inculpatul Gavrilescu Nicolae a si primit de la denuntator 45.000 de lei, cu titlu de mita, procurorii procedand la constatarea infractiunii flagrante", sustin anchetatorii.

Procurorii anticoruptie arata ca la sfarsitul lui 2013, firma administrata de denuntator si-a manifestat intentia de a cumpara mai multe imobile apartinand Petrom, punct de lucru in comuna Slobozia- Conachi, judetul Galati. Administratorul respectiv a luat legatura cu Ana Petre, persoana de contact din partea Petrom pentru astfel de contracte, care i-a relatat denuntatorului ca ii poate aproba vanzarea imobilelor cu 20.000 de euro, pret oferit de catre acesta si situat sub cel cerut de Petrom (50.000 de euro).

DNA sustine ca Ana Petre a argumentat prin faptul ca ea este persoana care inainteaza documentatia factorilor decizionali din Petrom si intocmeste referatul final pe care directorii companiei il vor semna, sugerand ca este necesara si cointeresarea directorului de zona, Nicolae Gavrilescu.

Nicolae Gavrilescu si Ana Petre vor fi prezentati Tribunalului Galati, cu propunerea de arestare preventiva.