Fostul ministru Dan Sova, purtatorul de cuvant al PSD, a venit, miercuri dimineata, la DNA, fiind citat in acest dosar, transmite Mediafax.

Dan Sova a declarat, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie ca a venit sa se lamureasca despre ce este vorba si ca va da mai multe detalii dupa ce va discuta cu procurorii. 

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca Sova a fost citat sa se prezinte intr-un dosar in care se fac cercetari legate de contractele firmei de avocatura "Sova si asociatii", pentru servicii juridice semnate in martie 2007 cu complexul Rovinari si in iulie 2007 cu complexul Turceni. 

Dan Sova declara, in iulie 2011, ca fosta sa firma "Sova si asociatii" a adus beneficii de cateva zeci de milioane de euro societatilor Rovinari si Turceni, el nefiind insa angrenat in serviciile juridice respective.  Sova afirma ca a fost parte din "Sova si asociatii" pana la mijlocul lui 2009.

Contractele pe care firma respectiva le-a incheiat pentru servicii juridice au fost semnate in martie 2007 cu complexul Rovinari si in iulie 2007 cu Turceni. El a precizat ca nu a lucrat in cadrul acestor contracte decat in doua ocazii, o intalnire la AVAS si una prin care s-a facut o tranzactie intre Turceni si ICM (Societatea Comerciala pentru Inchiderea-Conservarea Minelor).  El preciza ca intre 2006 si 2007 a fost plecat din tara, fiind masterand la London School of Economics. In plus, din aceasta cauza, Adunarea Generala a firmei "Sova si asociatii" a stabilit, la 15 ianuarie 2007, ca Sova, singurul care putea pana atunci angaja societatea in contracte si singurul cu drept de semnatura si stampila, il imputernicea pe unul dintre actionari, Radu Cernov, sa negocieze si sa reprezinte societatea.

Sova mai spunea ca intre "Sova si asociatii" si complexul Rovinari a fost incheiat in 21 martie 2007 un contract-cadru de asistenta juridica, semnat de directorul general de atunci, Ion Dordera. 

Potrivit acestuia, firma "Sova si asociatii" a reusit reducerea cu sase milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea la ICM, beneficiul total, prin esalonarea pe cinci ani si neplata de dobanzi si penalitati, fiind de 8 milioane euro. 

In cazul Turceni, contractul a fost semnat pe 23 iulie 2007, cand societatea era detinuta de AVAS, al carui director era pe atunci liberalul Teodor Atanasiu.  In urma activitatii firmei "Sova si asociatii", complexul Turceni a obtinut un beneficiu de cinci milioane euro, prin negocierea unei creante, precum si recuperarea unei datorii de 12 milioane de euro de la Termoelectrica, mai spunea Sova. 

El afirma ca onorariul perceput in cele doua contracte era de 40 euro pe ora, in timp ce, potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Rovinari si Turceni au incheiat in 2009 si 2010 contracte de asistenta juridica la 180 euro/ora, una dintre firmele respective apartinand fostului presedinte PNL Valeriu Stoica. 

Sova declara ca toate contractele in cauza ale firmei "Sova si asociatii" si platile au fost certificate atat printr-un control financiar intern preventiv, cat si de un auditor independent extern. In plus, el a mentionat ca un control al DFP Gorj, la data de 23 martie 2011, atesta legalitatea contractelor respective si a delurarii lor.  El preciza ca a solicitat celor doua complexuri sa ii precizeze daca au existat controale financiare ANAF, raspunsul fiind negativ. 

In 22 iunie 2011, presedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediu, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice.  Invitatia primita de Ponta era datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiene centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei.

Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice. 

In 24 iunie 2011, presedintele PSD, Victor Ponta, si-a trimis contabila la sediul ANAF Sector 1, cu declaratiile de venit pe anii 2007 si 2008, raspunsul inspectorilor fiscali fiind, potrivit liderului social-democrat, ca nu s-au constatat nereguli.  Tot atunci, presa relata ca ANAF a trimis o sesizare Directiei Nationale Anticoruptie in legatura cu contracte incheiate cu complexurile Rovinari si Turceni.  Sesizarea ANAF trimisa Directiei Nationale Anticoruptie, privind un prejudiciu de 67 milioane de lei constatat la complexurile energetice Rovinari si Turceni, a fost facuta ca urmare a unui control financiar la cele doua companii si este indreptata impotriva intregului proces, spunea seful de atunci al ANAF, Sorin Blejnar.  Acesta preciza ca in perioada 2007-2009, cele doua companii au denaturat veniturile, in sensul ca au diminuat nejustificat veniturile si au majorat cheltuielile, care au condus astfel la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adica 16-17 milioane de euro.