Cum se vor taxa salariile, din 2018. Impozitul pe venit scade la 10%, iar contribuţiile rămân mai puţine, dar cresc procentual
Apar în sfârşit date concrete despre modul în care Guvernul pregăteşte trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Calculele făcute pe baza unui document obţinut de Ştirile ProTV arată că salariile românilor vor creşte foarte puţin sau deloc de la 1 ianuarie.
Din document reiese că Guvernul a renunţat la promisiunea de a nu impozita veniturile sub 2.000 de lei, dar va scădea cota unică, de la 16, la 10%.
Documentul schimbă radical modul în care românii vor fi taxaţi pentru veniturile obţinute, fie că e vorba de salarii sau alte câştiguri.
Cum este format salariul brut în prezent:
Ca să puteţi lua un net, adică să rămâneţi în mâna cu 1000 de lei, plătiţi la stat un impozit de 16%, o contribuţie la pensii de 10,5%, la sănătate 5,5% şi la şomaj 0,5%.
Pe lângă aceste dări, patronul dumneavoastră mai plăteşte şi el pentru toţi angajaţii pe care-i are alte 5 contribuţii, la pensii, sănătate, şomaj, plus două fonduri speciale.
Schimbările pregătite în proiect:
Conform proiectului de lege pregătit de PSD, de la 1 ianuarie anul viitor, deci în mai puţin de 3 luni, salariul brut se va ciocni cu dările pe care le plătea firma şi din această coliziune rezultă un brut mai mare. Pentru a avea în mâna tot acelaşi salariu net, impozitul pe venit va fi redus la 10%.
Contribuţiile rămân mai puţine, dar cresc procentual: pentru pensii la 25%, pentru sănătate la 10%. Dispar însă cele la şomaj şi fondurile speciale. Şi una peste alta, din calcule rezultă că plusul câştigat va fi de doar 23 de lei, bani care nu ştiu dacă acoperă măcar comisionul de retragere de la bancomat.
Iar în proiectul de lege se pare că firmele vor plăti totuşi şi ele o contribuţie, deşi iniţial anunţul era că toate dările vor trece la angajat. Este vorba despre 0,25% din toate salariile, la fondul de creanţe.
Dan Schwartz, consultant fiscal: ”În momentul de faţă, salariaţii din sectorul privat au încheiate contracte de muncă pe perioada nedeterminată, în care sunt menţionate veniturile brute, chiar dacă unele înţelegeri sunt pe salariul net. Deci, brutul nu va creşte automat cu diferenţa de contribuţii sociale, ci se va calcula. Aceste calcule trebuie făcute pe fiecare nivel de salarizare.”
Cei mai mulţi patroni susţin însă că vor avea grijă ca salariile oamenilor să nu scadă. Angajaţii buni sunt greu de găsit şi mai greu de păstrat.
Dragoș Petrescu, Coaliția pentru Dezvoltarea României: ”Nimeni nu poate supravieţui scăzând salariile propriilor angajaţi. Toate contribuţiile, în proiectul pe care îl avem astăzi, vor rămâne în sarcina angajatorului pentru execuţie, dar pentru angajat.”
Ca să facă rost de bani, Guvernul vrea să-i taxeze mai mult pe samsarii de maşini. Aşa că românii care vând mai mult de două maşini pe an vor fi taxaţi la fel că cei care obţin venituri din activităţi independente.
În proiectul de modificare a Codului Fiscal nu apare însă o măsură importantă promisă de mai multe ori în campania electorală şi în prima jumătate de anului. Este vorba despre neimpozitarea veniturilor, salarii şi pensii, sub 2.000 de lei. La care guvernul se pare că a renunţat.
Pe acelasi subiect: