Cum sa te incalzesti de la panourile solare si ce economii faci
Daca te bate gandul sa renunti la sistemul centralizat de incalzire si sa-ti produci singur apa calda si caldura necesare, poti opta pentru panouri solare sau chiar pentru pompe de caldura. Vestea buna este ca statul subventioneaza astfel de achizitii, iar economiile pot fi mai mult decat consistente.
Astfel, de exemplu, Ariston Thermo Romania estimeaza ca numarul locuintelor care vor avea panouri solare pana la iarna ar putea ajunge la 35.000, comparativ cu 17.500 in prezent, pe fondul lansarii programului Casa Verde.
Mai mult, cei care vor sa cumpere in aceasta perioada un sistem de acest gen, au pe langa subventiile oferite de stat si discounturi de pana la 20% din valoarea echipamentelor.
Daca va doriti sa cumparati un panou solar plan sau cu tuburi vidate aveti o reducere maxima, de 20%, fata de pretul normal.
Pretul panourilor variaza astfel in intervalul 360 - 1.700 de euro, fara TVA.
In cazul lor, subventia de la stat poate fi maximum 6.000 de lei (aproximativ 1.400 euro).
Exista panouri solare care ofera doar apa calda, dar si unele care ajuta la incalzire, insa din cauza iernilor foarte dure, aportul lor este destul de putin eficient.
Varianta cea mai buna, eco, sunt pompele de caldura, care au preturi intre 5.000 euro si 5.400 euro, fara TVA. In cazul lor, subventia statului poate merge pana la 8.000 lei (circa 1.900 de euro).
Programul Casa Verde este gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu si vizeaza instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie egenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.
Programul Casa Verde este gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu si vizeaza instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie egenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire.
Bugetul alocat Programului Casa Verde pentru anul 2010, de 110 milioane lei, este suficient pentru circa 18.000 de locuinte din Romania.
"Estimam ca peste 90% dintre beneficiari vor opta pentru sistemele solare", declara recent directorul de vanzari al Ariston Thermo Romania, Catalin Draguleanu.
Fata de varianta clasica, unde se folosesc exclusiv centralele termice pe baza de gaze, panourile solare aduc economii considerabile de combustibil: intre 60 si 80%, potrivit specialistilor.
Pe acelasi subiect: