Potrivit Ministerului Mediului, subventia pentru centrale ce consuma rumegus creste de la 3.000 de lei la 6.000 de lei si va fi egala cu ajutorul dat de stat pentru panourile solare.

Cei care isi doresc sa se inscrie in acest program trebuie sa depuna copia actului de identitate, extrasul de carte funciara, o adeverinta ca nu este dator la stat si numarul contului bancar, la agentiile de mediu din tara.

Apoi, omul va incepe cautarile. Trebuie sa gaseasca o firma ce instaleaza panouri solare, monteaza centrale termice sau pompe de caldura. Pentru acestea din urma subventia este de 8.000 de lei.

Clientul va plati totul din banii lui, iar cand lucrarile vor fi gata, va merge cu garantia si factura la Agentia de Protectie a Mediului. Cea care ii va vira in cont partea statului. Exista un termen? Foarte repede, raspund oficialii. Banii exista.

In medie, pentru o casa de 120 de metri patrati panourile sau centralele costa 12.000 de lei, iar subventia acopera jumatate din suma. O pompa de caldura ajunge si la 15.000 de euro, iar partea statului reprezinta 15% din total.