Statul roman deconteaza tratamentul romanilor in strainatate in functie de mai multe criterii. Astfel, prin CNAS este decontat tratamentul celor care calatoresc. In acest sens, exista un card european de sanatate care este valabil sase luni.

Ce poti deconta cu el? Vei beneficia de asistenta medicala de urgenta pe baza acestuia.

In acelasi timp, Ministerul Sanatatii are un program special pentru interventiile extrem de grave pentru care nu exista tratament in Romania.

Exista si posibilitatea ca pacientul sa-si plateasca tratamentul si spitaliazarea intr-una din clinicile din strainatate si apoi statul sa-i deconteze banii. Insa i se deconteaza doar suma aferenta unor servicii medicale din Romania.

Potrivit ZF, in 2009, statul a cheltuit circa 37,2 mil. lei (8,7 mil. euro) pentru decontarea de servicii medicale in strainatate.

Exista si acum, macar la nivel teorectic, un formular care ne permite sa decontam in Romania servicii medicale de urgenta. De care, insa, putini stiu.
 

Tratamente care nu pot fi efectuate in tara

Daca suferi de de boli grave si trebuie sa suporti o interventie care nu poate fi realizata in tara exista formularul E122 care poate obtinut de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de care apartii, potrivit datelor de pe site-ul CNAS.

Pentru a beneficia de formularul E112 care iti asigura tratament gratuit in spatiul european ai nevoie de:

-o cerere

-copie dupa actul de identitate

-dovada calitatii de asigurat

-dosarul medical (recomandare medicala, raportul intocmit de un medic dintr-un spital universitar sau judetean, din care sa rezulte diagnosticul si faptul ca serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat in timp util in niciuna dintre unitatile sanitare din tara)

-confirmarea scrisa din partea unitatii sanitare din statul UE sau al Spatiului Economic European in care se va efectua tratamentul

In plus, ai grija ca serviciile pe care le ceri sa se afle in pachetul de care beneficiezi in calitate de asigurat al sistemului de asigurari sociale de sanatate din Romania.

In ceea ce priveste rambursarea cheltuielilor serviciilor medicale, aceasta este efectuata de casele de asigurari de sanatate prin intermediul CNAS.

Ce servicii sunt decontate (exemple)

-serviciile medicale de urgenta
-serviciile medicale acordate persoanei bolnave pana la diagnosticarea afectiunii: anamneza, examen clinic, examene de investigatii paraclinice
-tratamentul medical, chirurgical si unele proceduri de recuperare
-prescrierea tratamentului necesar vindecarii, inclusiv indicatiile privind regimul de viata si munca, precum si igieno-dietetic

Atentie insa! Tratamentele sunt decontate la valoarea serviciilor medicale din tara. Astfel, desi veti plati de exemplu 1.400 de euro pentru o zi de spitalizare in Austria, in Romani veti primi doar contravaloarea unei zile de spitalizare locala care costa de exemplu 294 de lei (la spitalul Colentina din Capitala).

Un bolnav care isi face un RMN cranio-cerebral in Anglia plateste aproape 300 de euro, insa la intoarcere omului ii vor fi returnati doar 70 de euro, cat costa procedura in Romania.

Dezavantaje vor fi si la internare. Acasa bolnavul primeste doar 845 de euro pentru o saptamana de internare, desi el plateste 1.000 de euro doar pentru o zi de internare la Viena. Iar pentru un set minim de analize plateste la Londra  215 euro, iar in Romania primeste doar 3 euro.

Valoarea maxima decontata de statul roman pentru o spitalizare este de 3600 de lei.

Directiva Parlamentului European se va aplica in 2013 si nu include transplantul de organe, operatiile de infrumusetare si baile termale.

Cat te costa o asigurare medicala in afara tarii

Daca dispui de lichiditati, atunci poti sa-ti faci o asigurare medicala in afara tarii. Iar clinicile din strainatate ofera diverse servicii pentru pacientii internationali, de la tratament dentar la transplant de organe.

De exempluasiguratorul Bupa din Marea Britanie are abonamente pentru pacientii internationali. 

Poti sa-ti rezervi consultatia prin e-mail sau prin telefon.

In ceea ce priveste costul unui astfel de serviciu, asiguratorul ofera mai multe tipuri de abonament. De exemplu, abonamentul Worldwide Medical Insurance acopera tratamente in valoare maxima de 31.250 de euro, dar nu acopera costurile unui eventual transplant.

Daca aveti nevoie de un eventual transplant sau tratament pentru cancer, atunci te mai costa inca 62.500 de euro.

De asemenea daca platiti tratamentul la una din cele 7.500 de clinici cu care Bupa are un acord incheiat, veti primi banii inapoi in circa zece zile.

Ce oficiali s-au tratat in strainatate

Daca pentru multi romani cu boli grave, tratamentul in strainatate este doar un vis frumos, dar de care uneori depinde chiar viata lor, exista si politicieni prefera sa se trateze in clinici din afara.

Astfel, chiar seful statului a fost operat la o clinica privata din Viena in urma cu 5 ani.

Tot aici sunt internati in prezent si vedeta de televiziune Teo Trandafir, Bartolomeu Anania si Monica Iacob Ridzi.

Ion Iliescu s-a tratat la clinici din Israel si Paris.