Costurile cu forța de muncă din România au crescut cel mai mult din UE, în 2017, dar angajații români rămân printre cei mai prost plătiți
Lei, bani, salarii
Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut, în 2017, cu 2,3% în UE şi de 1,9% în zona euro, comparativ cu 2016, arată datele Eurostat.
Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în România (17,1%) şi Bulgaria (12%), potrivit biroului de statistică european.
Conform datelor Eurostat, în 2017 costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura şi administraţia publică) a fost de 26,8 euro în Uniunea Europeană şi de 30,3 euro în zona euro.
Statele membre cu cele mai scăzute costuri orare cu mâna de lucru au fost Bulgaria (4,9 euro) şi România (6,3 euro).
La polul opus se află Danemarca, țară în care, potrivit Eurostat, angajații câștigă 42,5 euro pe oră, adică 340 de euro pe zi, sumă aproximativ egală cu salariul minim net pe economie care se câștigă într-o lună în România.
Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori. Ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a fost de 24% în UE, în creştere cu 2,3% comparativ cu 2016. În rândul statelor membre ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a variat între 6,7% în Malta şi 32,8% în Franţa.
În România, ponderea costurilor non-salariale în costurile totale cu mâna de lucru este sub media din UE, 19,8% în 2017, însă în România costurile non-salariale au înregistrat cea mai mare creştere anuală din UE, graţie unui avans de 15%.
Eurostat precizează că aceste date acoperă doar companiile cu cel puţin zece angajaţi.
Pe acelasi subiect: