Consumul carnii de cal, aproape tabu in Europa. The Sun: „Cai salbatici supusi unor rele tratamente in Romania, sacrificati pentru export”
O femeie se uita la o casoleta cu carne, intr-un hipermarket din Bucuresti.
Cai salbatici supusi relelor tratamente in Romania ar fi fost sacrificati, iar carnea lor ar fi fost transportata catre furnizorii supermarketurilor britanice pentru a fi vanduta drept carne de vita, sustine The Sun, in editia electronica de duminica.
Anchetatorii din Romania verifica registrele de vanzari ale companiilor dupa ce s-a descoperit ca animalele au suferit tratamente crude in timp ce erau transportate catre abatoare. Intr-unul dintre cele mai groaznice incidente, 54 de cai salbatici furati au fost gasiti in stare deplorabila la bordul unui camion care se indrepta catre un abator.
Unii dintre ei aveau urme de taieturi si fusesera batuti cu rangi si bate. Acestora nu li s-a dat mancare sau apa timp de cateva zile inaintea calatoriei de 28 de ore catre abator. Patru cai zaceau deja morti printre celelalte animale slabe si infometate. Camionul se indrepta catre un abator din Sfantul Gheorghe, in centrul Romaniei, care ar fi exportat carne.
Caii au fost ridicati de un grup infractional din Padurea Letea, in Delta Dunarii. "Carnea din aceasta escrocherie a fost aproape sigur trimisa in strainatate si nu se poate spune unde a ajuns", a declarat noaptea trecuta o sursa apropiata investigatiei. "Trebuie doar sa te uiti la starea bietelor animale pentru a realiza ca aceasta carne va fi de o calitate ingrozitoare si posibil necorespunzatoare pentru consumul uman", a adaugat sursa citata de cotidianul The Sun.
Guvernul roman a ordonat o ancheta privind traficul de carne de cal salbatic in mai 2011, in urma difuzarii unor imagini televizate cu animale supuse unor rele tratamente.
Carnea de cal romaneasca etichetata drept carne de vita se afla in centrul unui scandal in Marea Britanie.
Consumul carnii de cal, aproape tabu in Europa
Consumul de carne de cal, o problema atat de delicata pentru britanici, mai ales de cand au descoperit-o in lasagna "de vita", a devenit marginal sau tabu in Europa, cu variatii culturale in functie de fiecare tara, relateaza AFP, preluata de Mediafax.
In Marea Britanie, la fel ca in Spania, Polonia sau statele din nordul Europei, calul este considerat "cel mai bun prieten al omului" si este de neconceput sa fie mancat. Este vorba de un fel de "rezistenta interioara", a rezumat in Suedia un purtator de cuvant al fundatiei pentru protectia cailor, Karolina Thorell.
Consumul carnii de cal a fost interzis pentru mult timp in Islanda. Autoritatile religioase au ridicat aceasta interdictie la sfarsitul secolului al XVIII-lea in caz de foamete. Calul nu a ajuns pana acum in retetele acestei tari.
Mai recent, in Polonia, in perioada comunista pe fondul penuriei de hrana, carnea de cal era folosita pentru "kabanosy" (cabanosi), un fel de carnati subtiri. Obiceiul a disparut intre timp.
In Germania si in Franta, consumul carnii de cal nu este tabu dar este foarte rar, cu aproape o suta de macelarii pentru cabaline in intreaga Germanie. In Franta, numarul macelariilor cabaline a scazut, cu intre 650 si 700 in ziua de azi, fata de aproape dublu acum 20 de ani, din lipsa de macelari specializati.
Chiar daca nu mai consuma carne de cal, Polonia inca o mai exporta, la fel ca si Romania, tara care ar fi la originea scandalului privind carnea de cal din lasagna de vita.
Majoritatea celor 66.000 de cai crescuti pentru carne in fiecare an in Polonia sunt exportati catre abatoare din Italia, Franta sau Spania, conform unei organizatii poloneze de protectie a animalelor Klub Gaja.
In cazul Romaniei, carnea de cal amestecata in lasagna de vita se pare ca a plecat de la unul din trei abatoare de pe teritoriul sau, spre marea nemultumire a britanicilor.
Exceptie in Europa? In Italia, consumul carnii de cal ar fi crescut in 2010 o data cu criza economica, conform unei asociatii de protectie a cailor, insa datele nu sunt verificate. Italia importa aproximativ 80 la suta din cei 50.000 de cai pe care Polonia ii exporta in fiecare an catre abatoare.
In Statele Unite, ultimele abatoare pentru cai au fost inchise in 2006 insa stigma exista din 1961, cand Marilyn Monroe descopera ingrozita, in "The Misfits" ca armasarii salbatici capturati de Clark Gable si Montgomery Clift de pe marile campii erau meniti sa devina pateuri pentru caini si pisici.
Pe acelasi subiect: