Pe medie, insa, in intervalul ianuarie – noiembrie 2009, consumul final de energie electrica a totalizat 44,4 miliarde KWh, in scadere in acest caz tot cu 8,7%, iar iluminatul public a inregistrat in acelasi timp o crestere de 6%.  Reducerea de consum final a fost cauzata de companii care au cerut mai putina energie de la furnizorii lor intrucat criza le-a dat peste cap planurile de productie.

Totodata, in primele 11 luni de anul trecut, Romania a exportat cu 44% mai putina energie electrica. Romania este una dintre tarile din regiune care produce mai multa electricitate decat consuma. Partenerii traditionali de export energie sunt Ungaria, Serbia, Grecia, Kosovo, Albania si Macedonia.

Hidroelectrica, Nuclearelectrica si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova sunt in ordine cei mai mari producatori locali de energie si acopera peste 70% din consumul national.

Potrivit datelor INS, productia interna de electricitate a totalizat in primele 11 luni din 2009 21,15 milioane tep, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada din 2008.

Productia din termocentrale a fost de 26,88 miliarde KWh, cu 18,8% sub nivelul din perioada similara din 2008, iar cea din hidrocentrale s-a redus cu 8,4%, pana la 14,46 miliarde KWh, in acelasi interval insa, centrala nuclearelectrica de la Cernavoda generand cu 5,7% mai multa electricitate.