Primarul general al Capitaleoi, Sorin Oprescu, a declarat, luni, citat de Mediafax ca desi nu s-a finalizat analiza privind subventionarea pretului gigacaloriei de catre municipalitate in urma ultimei majorari, datele preliminare arata "ca e putin probabil sa poate fi suportata integral cresterea".

Oprescu a adaugat ca in momentul de fata specialistii municipalitatii fac analiza financiara pe acest subiect.

"In momentul in care vom finaliza analiza si vom avea datele finale, vom anunta populatia despre masurile pe care le vom lua", a mai spus edilul sef al Bucurestiului.

Municipalitatea anunta, recent, ca dupa ce va primi oficial decizia de majorare a pretului gigacaloriei pentru Bucuresti, primarul va face o analiza, impreuna cu oficiali ai RADET si ai ceilorlalti factori responsabili in domeniu, dupa care Oprescu va anunta o decizie in legatura cu eventuala crestere a subventionarii gigacaloriei de catre Primaria Capitalei.

Primarul general a asigurat bucurestenii in repetate randuri ca nu vor avea de suferit in cazul unei cresteri de pret al gigacaloriei.

Tarifele la energia termica livrata de producatorul de energie electrica si termica ELCEN in Bucuresti si in Constanta au fost majorate, de la 1 ianuarie, cu 9%, respectiv 10%, printr-o decizie a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), adoptata la sfarsitul anului trecut, pe baza solicitarilor companiei.

Noile tarife aprobate pentru ELCEN acopera costurile curente ale companiei, dar nu si pierderile acumulate de aceasta de peste 550 de milioane de lei, dupa cum declarau recent  reprezentanti ai companiei de stat.

Bucurestenii trebuie sa plateasca, astfel, pentru apa calda si caldura consumate de la 1 ianuarie 2010 un tarif de 146 de lei pe gigacalorie.