Potrivit unui comunicat al Comisiei, propunerea va oferi furnizorilor de pensii posibilitatea de a pune la dispozitia clientilor un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) simplu si inovator.

Acest nou tip de produs de pensii personale pe baza voluntara este menit sa le ofere titularilor de conturi de economii, pe de o parte, mai multe optiuni atunci cand pun bani deoparte pentru batranete si, pe de alta parte, o gama de produse mai competitive.

PEPP va avea aceleasi caracteristici standard indiferent unde este vandut in UE si va putea fi procurat de la o multitudine de furnizori, de exemplu, societati de asigurari, banci, fonduri de pensii ocupationale, firme de investitii si societati de administrare a activelor. Acest produs va veni in completarea pensiilor personale de stat, ocupationale si nationale existente, dar nu va inlocui sau armoniza regimurile nationale de pensii personale.

Totodata, Comisia adreseaza statelor membre recomandarea de a acorda PEPP acelasi tratament fiscal ca si cel acordat produselor nationale similare existente, astfel incat sa i se asigure acestui nou produs o intrare in forta pe piata. Noile produse vor sustine, de asemenea, in ultima instanta, Planul de actiune al Comisiei privind edificarea unei uniuni a pietelor de capital, permitand canalizarea unui numar mai mare de economii catre investitii pe termen lung in UE.

Produsul paneuropean de pensii personale reprezinta un pas important inainte in directia finalizarii uniunii pietelor de capital. Potentialul acestuia este enorm, dat fiind ca le va oferi titularilor de conturi de economii din intreaga UE un evantai mai larg de optiuni atunci cand vor pune bani deoparte pentru pensie. PEPP va stimula concurenta, permitand unui numar mai mare de furnizori sa ofere acest produs in afara pietelor nationale”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei responsabil pentru stabilitate financiara, servicii financiare si uniunea pietelor de capital.

Beneficii

In prezent, piata europeana a pensiilor personale este fragmentata si neuniforma. Ofertele se concentreaza intr-un numar restrans de state membre, in vreme ce in altele sunt aproape inexistente.  Astfel, titularii de PEPP vor avea la dispozitie mai multe optiuni, de la o gama larga de furnizori de PEPP, si vor avea de castigat de pe urma unui nivel sporit de concurenta pe piata acestor produse.

Totodata, PEPP le va oferi titularilor un nivel ridicat de protectie a consumatorilor printr-o simpla optiune de investitii implicita.

Titularii de PEPP vor avea dreptul de a schimba furnizorii — atat pe piata interna, cat si la nivel transfrontalier — la un cost forfetar, la fiecare cinci ani. De asemenea, PEPP va fi un instrument portabil intre statele membre, in sensul ca titularii de PEPP vor putea sa contribuie in continuare la PEPP si in cazul in care se muta intr-un alt stat membru.

Potrivit Comisiei Europene, in prezent, doar 27% dintre europenii cu varste intre 25 si 59 de ani cotizeaza pentru un produs de pensii. PEPP ar contribui la deblocarea acestui potential considerabil si ar stimula investitiile in economia europeana.

Propunerea privind PEPP urmeaza sa fie discutata de catre Parlamentul European si in Consiliul European. Dupa ce va fi adoptat, regulamentul va intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.