Avertizarea Comisiei Europene apare cu o zi inainte de conferinta de presa comuna, anuntata de ministrii Sebastian Vladescu si Vasile Blaga exact pe tema combaterii evaziunii fiscale. 

"Comisia Europeana a fost consultata foarte tarziu de catre autoritatile romane in ceea ce priveste aceasta ordonanta, oferind un termen limita foarte scurt pana la care Comisia sa faca observatii", se arata in nota institutiei.

"Aceasta ordonanta ridica o serie de ingrijorari in ceea ce priveste conformitatea sa cu legislatia UE privind taxele si accizele. Din cauza ca au adoptat-o mai repede decat si-au planificat, autoritatile romane nu au tinut cont de observatiile Comisiei pe aceasta tema", spune CE.

Comisia subliniaza ca va reitera observatiile sale referitoare la aceasta ordonanta catre autoritatile romane si "le va solicita acestora sa rezolve aspectele care nu sunt conforme cu legislatia UE cat de curand posibil".

Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul a decis in 30 mai sa introduca noi masuri de combatere a evaziunii fiscale, printr-o ordonanta de urgenta. Actul normativ nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de ordonanta, achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.

Ministerul Finantelor recunoaste ca atat aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, cat si taxarea inversa privind TVA din anumite tranzactii in piata interna contravin legislatiei europene si propune aplicarea limitata a acestor prevederi pana la finele anului viitor.

"In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri din anumite categorii cu risc crescut de frauda, proiectul de act normativ contravine Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, in ceea ce priveste momentul exigibilitatii si al modalitatii de plata a taxei pe valoarea adaugata. Aplicarea taxarii inverse pentru livrarea in interiorul tarii a bunurilor din anumite categorii cu risc crescut de frauda, altele decat cele prevazute de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun de TVA, fara a obtine o derogare in acest sens, contravine legislatiei comunitare", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

De asemenea, potrivit proiectului, Guvernul va reintroduce in acest an accize la iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare, bijuterii si alte produse de lux, asumandu-si astfel riscul unei sanctiuni din partea Comisiei Europene, dupa ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.