"Dupa parerea mea, nu avusese loc o dezbatere publica asa cum se cuvine pentru un Cod Fiscal. Codul Fiscal este una dintre legile foarte importante. Este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe fatete, este nevoie de o dezbatere aprofundata, la care participa toti actorii implicati si informati. In Parlament, o astfel de dezbatere nu avusese loc. In societatea civila s-a dezbatut inainte de prima aprobare foarte putin Codul Fiscal. Am considerat ca asa nu este bine si este nevoie de o dezbatere mai ampla. Acest lucru, dupa retrimitere, s-a si intamplat si pot sa spun ca dezbaterea care a avut loc dupa retrimitere a fost pe masura asteptarilor. Bine ar fi fost sa fi avut loc inainte, dar si asa consider ca a fost in regula", a afirmat Iohannis.

Un alt motiv pentru care a cerut reexaminarea Codului Fiscal a fost faptul ca masurile propuse in acest act normativ nu erau potrivite. 

"Al doilea motiv pentru care am retrimis atunci Codul Fiscal in Parlament a fost legat de ceea ce am putea sa numim responsabilitate. Am vrut sa se analizeze foarte bine si sa se ajunga la concluzia potrivita cu acest Cod Fiscal, avand in vedere ca varianta initiala a propus o relaxare fiscala pe care am considerat-o prea abrupta, prea multe masuri de relaxare fiscala dintr-o data mi s-au parut nepotrivite. Insa nu am considerat ca este rolul meu, al presedintelui, sa spun in spatiul public ce masuri trebuie sa ramana, ce masuri nu e bine sa ramana in vigoare. De aceea nu am aparut in aceasta dezbatere si nu am exprimat punctul meu de vedere intentionat, fiindca am vrut ca acest lucru sa il faca specialistii, ceea ce s-a si intamplat", a precizat Iohannis. 

"Faptul ca a doua oara Codul Fiscal a fost aprobat practic in unanimitate a fost un lucru foarte bun si a aratat ca dezbaterea a fost profunda si responsabila. Sunt foarte multumit de modul in care a decurs dezbaterea publica, inclusiv dezbaterea intre partide si votul final. Din aceste motive astazi am promulgat Codul Fiscal", a conchis Klaus Iohannis.