Miercuri seara, premierul a declarat: "Ceea ce am discutat astazi cu presedintele Iohannis, cu guvernatorul Isarescu a pornit de la un lucru pe care eu il tot spun: Codul fiscal nu e pentru politicieni, adica nu-l adoptam ca sa fie bine pentru partide sau parlamentari, Codul fiscal priveste stabilitatea economica si perspectiva economica, motiv pentru care e mai bine sa nu fie un obiect de disputa politica, cum a fost, din pacate, dupa retrimiterea in Parlament, ci sa fie o gandire asumata de cat mai multi. Eu i-am explicat presedintelui si guvernatorului si ca imi asum responsabilitatea ca tot ceea ce prevede Codul fiscal referitor la TVA, si anume 20%, va reamintesc ca proiectul Guvernului a fost de 20% TVA (...) Presedintele a zis: da, cu 20% sunt in regula, cu celelalte chestiuni, haideti sa intre in vigoare, de exemplu cea cu taxa speciala sau cu acciza, de la o data ulterioara. Eu nu le consider pe acelea esentiale, ci TVA 20% si restul prevederilor. La fel si guvernatorul. Dar decizia apartine doar Parlamentului, partidelor reprezentate in Parlament".

Victor Ponta a spus tot miercuri ca pentru continuarea dezvoltarii economice este nevoie ca saptamana viitoare noul Cod fiscal sa fie votat in Parlament si promulgat de presedinte, avand in cuprinsul sau prevederea privind cota generala de TVA de 20%, nu de 19%. 

"Vreau sa ne ducem mai departe cel mai important obiectiv: sa avem crestere economica. Dupa primul semestru, 3,7% crestere economica cred ca e un lucru destul de bun, cu modestie o spun. (...) Din acest punct de vedere, este foarte important ca saptamana viitoare sa se termine batalia politica si sa avem Codul fiscal aprobat de Parlament si promulgat de catre presedinte. Cred in continuare ca un tehnocrat ce sunt, alaturi de domnul Teodorovici, ca important este sa dam mesajul fundamental pentru economie si pe zona sociala cu 20% TVA, nu 19%. 20% cota generala, cu 9% la alimente inseamna 16% media", a afirmat prim-ministrul, la inceputul sedintei de Guvern. 

Ponta a adaugat ca restul masurilor cuprinse in noul Cod fiscal care privesc "taxe si impozite pot fi discutate de oamenii politici" . "Ce e important pentru noi, 20% acel TVA", a punctat el. 

Anuntul lui Victor Ponta a fost facut chiar la inceputul sedintei de guvern. Anterior, premierul a mers la Cotroceni, unde a discutat cu presedintele Klaus Iohannis despre forma in care ar trebui votat Codul Fiscal. Surse politice sustin ca seful statului a vorbit, separat, cu Catalin Predoiu si cu liderul UNPR Gabriel Oprea, dar si cu Mugur Isarescu.

Solutia agreata de toata lumea, sustin aceleasi surse, este reducerea TVA de la 24% la 20, si nu la 19% asa cum votase Parlamentul. Pe de alta parte, reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016 va fi posibila doar daca oficialii renunta la alte masuri de relaxare fiscala prinse in actualul Cod.

"Am discutat acest lucru si cu presedintele Iohannis si cu guvernatorul BNR Isarescu si sper ca liderii politici, Parlamentul sa tina cont de opinia noastra tehnocrata, sa avem Cod fiscal, sa avem stabilitate economica, sa se creeze in continuare locuri de munca, sa creasca salariile, sa scada preturile prin scaderea TVA", a spus Ponta.

Potrivit lui prim-ministrului, cele patru puncte de TVA care inseamna sapte miliarde de lei impact negativ nu reprezinta in niciun caz o problema pentru o economie cu crestere, intrucat in primele sase luni ale anului s-au incasat 10 miliarde de lei in plus la buget. 

"Deci anul viitor macar sapte (miliarde de lei - n.r.) le incasam sigur. Si cred ca un consens politic ne va ajuta pe noi cei care punem in aplicare codul sa mergem in aceeasi directie si din punctul acesta de vedere ma bucur cand exista solutii rationale", a spus premierul Ponta, potrivit Agerpres.

Administratia prezidentiala nu a precizat insa daca exista o concluzie a discutiilor de la Cotroceni si s-a rezumat la a confirma intalnirea presedinte - premier.

Daca liderii politici au cazut da acord pentru un TVA de 20 de procente, intalnirea tehnica dintre partide, programata pentru maine, devine o formalitate.

Mai putin pentru presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu - care a anuntat ca nu este de acord ca decizia privind Codul Fiscal sa se ia la Cotroceni.

Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele ALDE: "TVA-ul trebuie redus la 19%, pentru ca trebuie dat un impuls puternic consumului. In momentul in care Codul Fiscal, in urma unor discutii politice, este amputat de principalele prevederi, atunci ar fi regretabil si nu stiu daca putem accepta aceste lucruri".

Parlamentul se va reuni saptamana viitoare in sesiune extraordinara pentru a vota Codul Fiscal, cel mai probabil cu TVA de 20%. In iunie, alesii au mai votat o data relaxarea fiscala propusa de Guvern, insa presedintele a retrimis la Parlament Codul Fiscal pe motiv ca Romania nu este pregatita de experimente economice.