In fata "Marului romanesc", sute de vizitatori au stat la coada, curiosi sa descopere o tara micuta aflata la 7.000 si mai bine de kilometri distanta China. De ce un pavilion in forma de mar verde?

"Reprezinta regenerare, tinerete, prosperitate, tentatie...", explica Ferdinand Nagy, Comisarul general al Romaniei la Expo 2010.

Folclorul autentic ramane una dintre cele mai bune carti de vizita pentru Romania. Spectatorii au trait cu insufletire reprezentatia calusarilor.

Potrivit lui Ferdinand Nagy, Ministerul Afacerilor Externe a incheiat pentru Expo 2010 un parteneriat cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), pe baza caruia va fi organizata o saptamana a CCIR la Pavilionul Romaniei.

De asemenea, mai multe Camere de Comert judetene vor organiza evenimente in cadrul Pavilionului. Scopul acestui parteneriat este de a sprijini promovarea companiilor romanesti si de a sustine contactele intre mediul de afaceri din Romania si cel din China.

In schimb, mesajul germanilor la expozitia mondiala este "Balancity", adica "Echilibru". Asa si-au botezat pavilionul, construit din mai multe corpuri care se sprijina unele de celelalte.

Spectacolul inaugural - desfasurat in jurul unui glob urias cu diametrul de 3 metri - a mizat si pe tehnologie.

"Globul reactioneaza la strigate, la galagie. Sunt microfoane in tavan, care preiau sunetele si in functie de cat de tare striga unii sau altii, globul se balanseaza dintr-o parte in alta”, spune Marion Conradi, reprezentant Balancity Germania.

Pavilionul Marii Britanii, acoperit cu 60 de mii de tije din acryl, pare coborat din viitor.

"Chinezii l-au poreclit "Papadia" si este o reprezentare a Bancii de Seminte Millennium, un proiect care si-a propus sa mentina biodiversitatea", spune Catherine Dixon, reprezentant Seed Cathedral Marea Britanie.

Mica Sirena - simbol al regatului danez - a "calatorit" pentru prima data in lume cu ocazia Expozitiei Mondiale.

"L-am citit pe Hans Christian Andersen cand eram copil, asa ca a fost o intalnire tare emotionanta", spune extaziat un vizitator chinez.

Chiar cu atata alergatura, intre cele peste 200 de pavilioane nationale, olandezii sunt convinsi ca nici al lor nu poate fi ocolit. Sute de mii de oameni veniti din toate colturile lumii au gasit loc de relaxare aici, la pavilionul Olandei, pe pajistea cu oite.

Romania participa, in perioada 1 mai - 31 octombrie 2010, la Expozitia Mondiala organizata la Shanghai, sub genericul "Un oras mai bun, o viata mai buna".

Pavilionul national al Romaniei, o constructie in forma de mar, cuprinde sali de expozitie, ecrane multimedia, o sala de conferinte, o scena care va gazdui spectacole live si un restaurant cu specific romanesc.

Expozitia Mondiala Shanghai 2010 se va desfasura pe durata a 184 de zile, in perioada 1 mai - 31 octombrie 2010.

Organizatorii EXPO 2010 se asteapta la participarea unui numar de peste 200 de tari si organizatii internationale si a unui numar de circa 70 milioane de vizitatori.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!