Potrivit unui studiu al Centrului pentru Politici si Servicii de Sanatate referitor la motivele pentru care se fumeaza au fost obtinute, in ordinea frecventei, urmatoarele raspunsuri: din obisnuinta - 59%, simt nevoia sa fumez - 46,4%, din placere - 40,4%, fumatul ma ajuta sa ma relaxez - 38,5%, din plictiseala - 16,9%, fumatul ma ajuta sa ma concentrez - 12,9%, imi place gustul de tutun - 12,6%. In procente mai mici, de sub 10% au fost obtinute si alte variante de raspuns: din distractie, imi place sa tin tigara in mana, fumatul imi da mai multa energie sau din curiozitate.

Motivele principale pentru care se fumeaza, invocate de mai mult de jumatate dintre fumatori, sunt reprezentate de nevoia de a fuma (sunt dependent) (28,6%) si din obisnuinta (28,3%). Obtinerea placerii si a starii de relaxare sunt motive invocate de 15,7% si respectiv 12,2% dintre fumatori.

"Toate aceste motive invocate si mai ales obisnuinta si nevoia de a fuma reconfirma un grad de consum care creaza mari probleme de sevraj in momentul in care viitorul pacient se hotaraste sa renunte la fumat", se arata in raportul CPSS.

Doi cetateni din o suta cred ca fumatul ii ajuta sa se concentreze, iar 1% sustin ca isi cumpara tigari din distractie, din curiozitate sau pentru ca le place sa tina tigara in mana.  Cititi mai multe despre motivele pentru care fumeaza romanii pe www.businessmagazin.ro.