Studiul mai releva si faptul ca aproape jumatate din romani regreta caderea comunismului si 54% sustin ca oamenii, in general, traiesc mai rau decat inainte de 1989.

Referitor la criza economica, romanii sunt pesimisti si considera, in majoritate (45%), ca aceasta va dura mai mult de trei ani. Unul din cinci romani spune ca actuala criza se va termina in 2 ani, in timp ce doar 15% cred ca economia isi va reveni intr-un an.

Pentru 56% din romani veniturile sunt mai mici decat in 2005, in timp ce 70% spun ca au cheltuieli mai mari decat in urma cu cinci ani.

In cazul in care ar avea evenimente nedorite in familie sau se imbolnavesc, aproape 40% din respondenti declara ca s-ar imprumuta de bani la prieteni sau de la banca, in timp ce doar 11% spun ca au o asigurare. De asemenea, doar 9% sustin ca strang bani pentru astfel de situatii.

In cazul in care ar fi nevoie sa vanda ceva ca sa faca rost de bani, un sfert din romani spun ca si-ar vinde casa, iar 23% - masina. Peste 20% ar vinde pamant si 6% ar renunta la bunurile din casa.

Legat de initiativa recenta a Guvernului de a infiinta un fond de solidaritate in care cine doreste poate face donatii pentru a scoate tara din criza, aproape 70% din romani nu agreeaza ideea si doar 21% ar dona o anumita suma.

Dintre acestia, 13% ar dona bani pentru sistemul sanitar, 12% pentru ajutorarea copiilor si 9%, pentru nevoiasi. Doar 2% ar face donatii care sa fie folosite pentru investitii.

Legat de increderea pe care o au in partidele politice, mai mult de jumatate din respondenti spun ca niciun partid politic nu poate scoate tara din criza.
 
Studiul a fost realizat in perioada 1-3 iulie, pe un esantion de peste 1.400 de persoane peste 18 ani, cu o marja de eroare de +/- 2,7%.