Asigurarea obligatorie a locuintei, insuficienta pentru despagubiri in caz de dezastre naturale. Polita ar putea include o fransiza de cutremur
Cutremur, asigurari
Valoarea actuala a primei pentru asigurarea obligatorie a locuintei este foarte scazuta, in consecinta asiguratorii si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) cauta solutii pentru a creste capacitatea de reasigurare la un alt nivel, este de parere Francois Coste, presedintele Consiliului de Administratie al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania).
"PAID este profitabil in fata unei catastrofe majore si pastram profitul din 2014-2015, cum a stabilit actionariatul. Capacitatea de reasigurare pentru catastrofe naturale a fost marita de la 600 de milioane de euro la 800 de milioane de euro, cea mai mare din Europa Centrala si de Est. PAID este credibila si este cel mai bine reasigurata institutie de profil din Europa Centrala si de Est. Este important sa se stie ca institutia dedica 60% din veniturile sale la cumpararea de asigurari, o proportie foarte ridicata tinand cont ca cei 10 euro platiti pentru o prima asigurata de 20.000 de euro este artificiala, foarte scazuta. Pentru a creste capacitatea de reasigurare la un alt nivel, PAID are nevoie de prime de asigurari mai adecvate si pentru asta sunt necesare cateva schimbari legislative si lucram la acest aspect cu UNSAR, cu ASF pentru acest obiectiv", a spus Coste, citat de Agerpres.
Seful PAID Romania, care detine si functia de CEO al Groupama Asigurari, a precizat totodata ca, la ora actuala, prin Pool-ul de asigurare obligatorie a locuintelor sunt semnate 1,7 milioane de contracte, iar valoarea asigurata se ridica la 32 de miliarde de euro.
"PAID are o crestere usoara a numarului de asigurari obligatorii, pana la 1,7 milioane de locuinte, adica un grad de cuprindere de 20% din populatie. Suma totala asigurata de PAID este de 32 de miliarde de euro, iar un punct important pentru sustenabilitatea institutiei este ca ne derulam activitatea in conformitate cu cerintele Solvency II", a subliniat Francois Coste.
Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A, adica acelea construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat in urma unui tratament termic si/sau chimic. Imobilele de tip B, adica cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 de euro.
Polita pentru asigurarea obligatorie ar putea sa cuprinda o fransiza in cazul riscului de cutremur
Un grup de lucru privind asigurarile obligatorii de locuinte, constituit la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), propune ca polita pentru asigurarea obligatorie a locuintei sa cuprinda o fransiza in cazul riscului de cutremur, produs ar putea fi comercializat si prin alte canale de distributie, nu doar prin intermediul societatilor de asigurare.
Pe de alta parte, obligativitatea incheierii politei PAD ar putea fi restransa numai pentru imobilele cu destinatie de locuinte care sunt in mod efectiv utilizate in acest scop, urmand sa fie excluse imobilele utilizate integral in scop comercial (apartamente in care functioneaza sedii de firme etc.).
Grupul de lucru a elaborat mai multe propuneri, pe termen scurt mediu si lung care vizeaza, in principal, cresterea gradului de cuprindere in asigurari si identificarea de solutii privind completarea eficienta a asigurarilor obligatorii de locuinte cu cele facultative.
Printre cele mai importante schimbari propuse, in ceea ce priveste Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale, se afla introducerea unei fransize in cazul riscului de cutremur, masura ce vizeaza asigurarea sustenabilitatii sistemului de asigurare, prin diminuarea despagubirii, indeosebi in cazul daunelor minore (conform scopului declarat de legiuitor, polita PAD urmareste protectia in caz de dezastre).
Fransiza poate fi eliminata la solicitarea asiguratului/contractantului prin plata unei prime de asigurare suplimentare, precizeaza ASF.
Pe acelasi subiect: