Astfel, taxa de poluare auto va fi majorata, din 2011, in medie cu 45-50% fata de nivelul actual , dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehiculele poluante intr-un grad mai ridicat, taxa fiind stabilita in functie de vechimea masinii, capacitatea cilindrica si gradul de poluare.

Cea mai mare valoare a taxei de poluare pentru anul 2011 va fi de 30.432 euro, pentru inmatricularea unei masini non-euro cu motor de 3.200 de centimetri cubi, veche de 20 de ani.

Acciza pentru benzina fara plumb va creste de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tona , respectiv de la 452 de euro/1.000 litri la 467 euro/1.000 de litri. Pentru motorina, accizele vor urca cu 11 euro pe tona, de la 347 de euro/1.000 de litri la 358 euro/1.000 de litri.

Microintreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie anul viitor, sa opteze intre plata impozitului de 16% din profit si o taxa de 3% din venituri. Acest sistem de impozitare se va aplica firmelor care au 1-9 angajati si au obtinut in anul anterior un venit de pana la 100.000 de euro.

Totodata, plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de catre persoane fizice si juridice va fi majorat, incepand cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel putin 100.000 euro.

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2011 vor fi obligate sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate circa doua milioane de noi contributori la sistem.

Contributia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creste cu jumatate de punct procentual anul viitor, la 3% din veniturile brute ale salariatilor.

Alte modificari importante se refera la cresterea impozitului cu aproape 100% pentru vehiculele de transport marfa de peste 12 tone si pentru combinatiile de autovehicule (vehicule articulate sau trenuri rutiere) de aceeasi capacitate.

Limitele de despagubire pentru asigurarea de raspundere civila auto obligatorie (RCA) vor creste cu 40-50% in 2011 comparativ cu valorile din acest an.

Pentru pagube materiale, limita de despagubire va fi majorata cu 50%, la 750.000 de euro, comparativ 500.000 de euro in 2010.

Firmele vor avea posibilitatea sa achite contributiile sociale si impozitul pe venit pe baza unei declaratii unice, care va putea fi completata si in format electronic, depusa la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. In prezent, firmele sunt obligate sa completeze cinci formulare pentru achitarea impozitelor, dintre care doua la ANAF si trei pentru asigurari de sanatate, somaj si pensii.

Persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, cei mai afectati vor fi proprietarii de yachturi si vile, care cheltuiesc mult pentru vacante scumpe, dar fara sa justifice banii prin venitul declarat statului. Verificarile nu vor viza insa si conturile bancare ale persoanelor fizice, dupa ce bancile comerciale au facut lobby si au reclamat pericolul unor retrageri masive din sistem.

Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeasi modificare de calcul urmand sa fie aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj.

Anul 2011 aduce modificari si in ceea ce priveste certificarea energetica a cladirilor.

Astfel, proprietarii de locuinte vor fi obligati, de la 1 ianuarie, sa detina un certificat de performanta energetica a cladirii daca vor sa vanda sau sa inchirieze spatiile respective.