VEZI cand se pregateste Romania sa treaca la euro

Majoritatea romanilor insa se intreaba ce se va intampla cu creditele in lei pe care le au la banci. Daca ne luam dupa experienta altor state care au trecut deja la euro, atunci cel mai probabil se va adopta o lege prin care toate sumele in lei se vor converti in euro la paritatea oficiala. Deci, un credit in lei va fi transformat intr-unul in euro.

In ceea ce priveste dobanzile, aici se va mentine nivelul dobanzii prevazut in contracte. In cazul in care s-a stabilit un nivel fix al dobanzii, atunci acesta se va mentine si dupa trecerea la euro.

In cazul in care dobanda este variabila si fluctueaza in functie de un indice de referinta, dupa trecerea la euro, se va folosi indicele de referinta pentru moneda unica. De exemplu, Robor sa va inlocui cu Euribor.

Acest lucru este explicat de catre presedintele Asocieatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, la videochat-ul incont.ro.

"Daca ai de luat niste bani, salariul este impartit la cursul de 4, creditul se imparte tot la 4. Daca ai salariu in lei si credit in valuta... atunci creditul ramane la fel, iar salariul se imparte la 4. Nu a existat tara europeana in care locuitorii sa iasa in strada de bucurie ca s-a trecut la euro. In ceea ce priveste dobanda, ROBOR va deveni EURIBOR", a explicat Radu Ghetea, la videochat-ul incont.ro.  

Referitor la preturile de consum, acestea vor fi ajustate crescator ca urmare a trecerii la euro. Insa trebuie sa tinem cont de faptul ca si salariile vor fi platite in euro, ceea ce va reprezenta un avantaj.

Mai mult, dispare riscul valutar, asta insemnand ca veniturile nu se vor modifica in functie de fluctuatiile cursului leu - euro.

De exemplu, dupa adoptarea monedei unice europene la 1 ianuarie 2007, Slovenia s-a confruntat, inca in prima saptamana, cu un val de scumpiri la alimente si servicii.

De asemenea, in cazul Slovaciei, la sase luni dupa intrarea in zona euro, se observa o tendinta a cetatenilor sai de a-si face cumparaturile in Ungaria, unde produsele erau mult mai ieftine.

Pentru ca un stat sa poate adera la zona euro trebuie sa indeplineasca o serie de conditii legate de inflatie, deficit bugetar, datoria publica, cursul de schimb si dobanzi.

De exemplu, datoria publica nu poate depasi 60% din PIB, iar deficitul bugetar nu poate depasi 3% din produsul Intern Brut.

Tarile care sunt in prezent membre ale zonei euro sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania.

Avantajele adoptarii Euro

•Scaderea dobanzilor la banci, calculate in functie de rata stabilita de BCE
•Disparitia riscului valutar
•Salariile vor fi platite în euro
•Economie protejata in fata atacurilor cursului valutar

Dezavantajele adoptarii Euro

•Cresc preturile - ca urmare a trecerii la euro, acestea vor fi ajustate crescator
•Creste inflatia
•Scad exporturile din cauza necompetitivitatii produselor romanesti si a scaderii veniturilor exportatorilor